Lukasjenko spiller med musklerne – det minder i høj grad om scener fra gamle dages spionfilm

De seneste par døgn har givet et uhyggeligt klart billede af, hvordan præsident Aleksandr Lukasjenko leder Belarus. Det giver associationer til Den Kolde Krig og til virkeligheden i en ikke fjern europæisk fortid.

Løberen Krystsina Tsimanouskaya forklarer, at den belarusiske sportsdelegation forsøgte at tvinge hende hjem til Belarus. På billede er hun på vej ind på den polske ambassade i Tokyo, idet hun har opnået politisk asyl i Polen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuki Iwamura/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste døgn har givet et skræmmende indblik i, hvor skrækindjagende virkeligheden i Belarus er under diktator Aleksandr Lukasjenkos styre.

Myndighederne i landet, der tidligere officielt hed Hviderusland, forsøgte at tvinge en af landets atleter og mulig medaljetager hjem fra OL i Japan til en uvis skæbne, efter at hun havde været mild kritisk over for regimets håndtering af de olympiske forberedelser.

Nu er lederen af en belarusisk ngo fundet hængt under uopklarede omstændigheder i en park i Ukraine.

Som Berlingske tidligere har beskrevet i en række artikler slår Lukasjenkos styre ned på enhver modstand, efter at store protestdemonstrationer har udfordret regimet.

Flere end 600 personer vurderes at sidde i fængsel efter på den ene eller anden måde at have lagt sig ud med det belarusiske styre.

I slutningen af maj opnåede det stor opmærksomhed, at bloggeren Roman Protasevitj blev kidnappet, efter at Ryanair-flyet, han var ombord i, i belarusisk luftrum blev tvunget til at lande, mens flyet var på vej fra Athen i Grækenland til Tallinn i Estland. Modsat mange andre er Raman Pratasevich ikke kommet i fængsel. Han er i stedet blevet det belarusiske regimes »nikkedukke«, der på landsdækkende tv angrer sin modstand mod regimet.

Det kan meget vel have været den skæbne, der ventede løberen Krystsina Tsimanouskaja, og som hun indtil videre har haft held til at undgå, efter at hun søndag i OL-byen blev udsat for, hvad hun beskriver som et kidnapningsforsøg.

Løberen forklarer, at hun blev passet op af personer fra det belarusiske OL-program og havde en time til at pakke, før hun ville blive sendt hjem til Belarus.

Tsimanouskaja havde forinden kritiseret regimet i Belarus og havde nægtet at stille til start i 4 gange 400 meter-stafetløb, idet hun normalt kun løber 100 og 200 meter-distancer. Dette førte til uenigheder med den belarusiske sportsdelegation, efter at hun efterfølgende valgte offentligt at kritisere delegationen.

Chef for atletikforbundet i Belarus, Yuri Moisevich, beskylder løberen for dårlig »holdånd« og forklarer, at Krystsina Tsimanouskaja selv er skyld i den situation, hun er havnet i:

»Hvis der er koldbrand, så skærer man halvdelen af benet af for at redde resten af kroppen. Det er ærgerligt for benet, men beholder man benet, dør man.«

I lufthavnen i Tokyo fik Krystsina Tsimanouskaja kontakt til den Internationale Olympiske Komité (IOC) og organisationen Belarusian Sport Solidarity Foundation. Det lykkedes i samarbejde med japansk politi at undgå, at løberen kom ombord på et fly hjem mod Minsk.

Siden da har Tsimanouskaja, efter at episoden har givet stort mediebevågenhed, søgt om politisk asyl i Polen. Hendes kæreste har valgt at flygte fra Belarus af frygt for regimets reaktion.

Død modstander

Behandlingen af Krystsina Tsimanouskaja har fået verdens medier til at rette blikket mod forholdene for indbyggerne i Belarus. Nu har et tragisk dødsfald også vakt stor opmærksomhed.

Det drejer sig om Vitalij Sjisjov, der var leder af en ngo, der hjælper belarusiske dissidenter til at flygte. Han er fundet hængt i en park i Kiev i Ukraine. Sjisjov forsvandt mandag. Han blev meldt savnet af sin partner, efter at han ikke var vendt tilbage fra en løbetur.

Vitalij Sjisjov var leder af Det Belarusiske Hus i Ukraine, der hjælper belarusiske tilflyttere med at finde et sted at bo og med at få et arbejde. Vitalij Sjisjov havde inden sin forsvinden fortalt venner, at han mente, at han blev overvåget.

»Der er ingen tvivl om, at dette er en operation planlagt af tjekister for at dræbe en belarusser, der udgjorde en reel fare for regimet,« lyder det i en pressemeddelelse fra Det Belarusiske Hus.

Tjekist bruges om politisk politi i Rusland og andre tidligere sovjetstater. De to hændelser giver associationer til gamle spionfilm, men viser også, at de nådesløse forfølgelser af kritiske borgere langtfra er et overstået kapitel i lande som Belarus.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har på Twitter udtrykt sin bekymring over Sjisjovs død. Han kalder det uacceptabelt, at atleter og aktivister lever i frygt for deres liv.