Lækket dokument: G7-ledere vil til bunds i coronavirussens oprindelse

Hvordan opstod coronavirussen? Det spørgsmål vil G7-lederne have endegyldigt svar på efter det seneste par ugers betændte diskussioner, hvor laboratorieteorien igen er kommet på bordet.

Præsident Joe Biden er landet i England, hvor han skal deltage i dette års G7-møde. Forud for mødet blev det i den amerikanske presse vurderet, at præsidenten næppe ville tale om det betændte emne, der har trukket den ene overskrift efter den anden: en undersøgelse af teorien om, at coronavirussen kunne være opstået på et laboratorium i Wuhan. Men allerede inden mødets start har teorien fået fokus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Lederne af G7-landene – verdens syv rigeste lande – der holder topmøde hen over de kommende tre dage, vil opfordre til en ny WHO-undersøgelse af coronavirussens oprindelse.

Det fremgår af et lækket dokument, som Bloomberg News har fået indsigt i.

Det skriver Bloomberg News på sin hjemmeside.

Nyheden kommer, efter at muligheden for, at coronavirussen kan stamme fra et laboratorium i Kina, igen er blevet aktuel.

For nylig kom det frem, at de amerikanske efterretningstjenester ikke længere med sikkerhed kan udelukke, at virussen er sluppet ud fra et laboratorium i Kina. Det fik præsident Joe Biden til at give efterretningstjenesterne 90 dage til at undersøge virussens oprindelse.

The Wall Street Journal kunne afsløre, at amerikanske efterretningsfolk havde fundet beviser for, at tre medarbejdere ved et laboratorium i Wuhan blev indlagt med coronalignende symptomer allerede i november 2019.

Der er fortsat bred enighed blandt videnskabelige eksperter om, at den mest sandsynlige forklaring er, at covid-19 er opstået via naturlig spredning fra dyr til mennesker.

En tidligere undersøgelse foretaget af WHO konkluderede, at det var »yderst usandsynligt«, at pandemien begyndte i et laboratorium.

WHO har tidligere udtalt, at man fortsat efterforsker, hvor virussen stammer fra.

»Folk tror, at WHO er stoppet med at lede efter virussens oprindelse, hvilket langtfra er sandheden – det er kun lige begyndt,« forklarede Dale Fisher, som var en af de ​​forskere, der rejste til Wuhan i Kina på vegne af WHO i slutningen af maj, til The Guardian.

Bloomberg News skriver også, at G7 vil forpligte sig til at levere en milliard ekstra doser covid-19-vacciner i løbet af det næste år for at fremskynde en global beskyttelse mod sygdommen. De ekstra doser skal primært hjælpe med at vaccinere mennesker i udviklingslande, der ofte har begrænset adgang til vacciner.

Forud for sin ankomst til G7-topmødet sagde Joe Biden, at USA ville forpligte sig til at købe 500 millioner doser af vaccinen til distribution til udviklingslande. Det skriver The Guardian.