Kinesisk pres på Færøerne er langtfra enlig svale

Kinesiske diplomater har advaret flere lande om økonomiske konsekvenser, hvis de fravælger telegiganten Huawei som leverandør af 5G-netværk. Der er et klart mønster, siger ekspert.

 

Storbritannien, Canada og Tyskland.

Dette er bare et lille udpluk af lande, hvor kinesiske diplomater har advaret myndighederne om økonomiske konsekvenser, hvis man fravalgte telegiganten Huawei som leverandør af landenes nye, superhurtige 5G-netværk.

Dermed er Færøerne langt fra det eneste land, som er kommet under kinesisk pres for at vælge Huawei, som Berlingske kunne fortælle i sidste uge.

Øgruppen i Nordatlanten slutter sig til en voksende gruppe lande, som har oplevet direkte og indirekte pres fra Kina.

I sagen om Færøerne viste en fortrolig samtale mellem den færøske erhvervsminister og hans departementschef, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, ifølge embedsmandens udlægning havde truet færøske ministre med at droppe en mulig frihandelsaftale med Færøerne, hvis Huawei blev udelukket som partner til 5G.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, har selv afvist, at han har truet eller presset de færøske politikere. Og den øverste politiske leder på Færøerne, lagmand Bárður Nielsen, har sagt, at han ikke følte sig presset.

Luke Patey, seniorforsker i Kinas globale fremmarch, Dansk Institut for Internationale Studier

»Der er et klart mønster i, at Kina truer udenlandske lande til at bruge Huawei, hvis ikke de vil blive ramt af økonomiske konsekvenser.«


Men rundt omkring i verden tegner der sig et tydeligt billede af, at kinesiske diplomater det seneste år lægger økonomisk pres på lande, som står over for et valg om at bruge telegiganten Huawei til at bygge 5G-netværk. Det sker, alt imens USA  prøver at tvinge sine allierede til at droppe Huawei, som amerikanerne mistænker for at spionere for Kina. Anklager, som Huawei afviser.

»Der er et klart mønster i, at Kina truer udenlandske lande til at bruge Huawei, hvis ikke de vil blive ramt af økonomiske konsekvenser. Nogle gange sker det diskret, men det er der,« siger Luke Patey, seniorforsker i Kinas globale fremmarch hos Dansk Institut for Internationale Studier.

Ny linje hos Kinas ambassadører

Luke Patey siger, at Kinas ambassadører har fået besked på at være mere offensive i at fremme Kinas geostrategiske interesser i udlandet.

Den nye linje understøttes af et møde i sidste måned i Beijing. Her kom Kinas udenrigsminister med en instruks til over 1.000 kinesiske diplomater om, at de skulle udvise mere kampånd. Det var første gang, at man havde fået en sådan besked, fortalte en kilde bagefter til nyhedsbureauet Reuters.

Det seneste eksempel med telegiganten Huawei kommer fra Tyskland, hvor den kinesiske ambassadør i weekenden advarede om konsekvenser, hvis Huawei blev udelukket fra at opbygge det nye 5G-mobilnet.

»Hvis Tyskland skulle tage en beslutning, som fører til, at Huawei bliver udelukket fra det tyske marked, vil det få konsekvenser. Den kinesiske regering vil ikke se stiltiende til,« lød advarslen fra ambassadør Wu Ken ved et arrangement, som det tyske dagblad Handelsblatt stod for.

Tilbage i maj i år kom den kinesiske topdiplomat i Storbritannien, chargé d’affaires Chen Wen med en advarsel i BBC. Her sagde hun, at der kunne komme »omfattende« konsekvenser for Kinas investeringer i Storbritannien, hvis Huawei blev ekskluderet fra landets 5G-netværk. I januar var den kinesiske ambassadør i Canada ude med en lignende advarsel, skriver Financial Times.

Også i lande som Tjekkiet og Slovakiet har lokale medier rapporteret om politisk og diplomatisk pres fra Kina.

Ikke overrasket

Christina Boutrup er Kina-ekspert, journalist og forfatter til bogen »Den store tech-revolution« om Kinas vej frem som som digital stormagt.

Christina Boutrup, journalist og Kina-ekspert

»Det er velkendt, at kineserne bruger alle midler i en forhandling, og de er rigtigt dygtige forhandlere.«


Hun er ikke overrasket over, at Kinas diplomater kæder Huaweis adgang til 5G sammen med økonomisk pres og markedsadgang til Kina.

»Det er velkendt, at kineserne bruger alle midler i en forhandling, og de er rigtigt dygtige forhandlere. Vi ser tit, at det virker, fordi de ofte får det, som de vil have det,« siger Christina Boutrup og nævner Tibet-sagen som et eksempel. Her fjernede danske myndigheder Tibet-flag fra gaderne under et statsbesøg fra Kina i 2012 efter kinesisk pres.

Huawei er blevet centrum i en stormagtsdyst mellem USA og Kina, der kæmper om verdensherredømmet i teknologi. USA har truet sine allierede med at nægte at dele efterretninger med dem, hvis de samarbejder med Huawei om 5G.

Huawei er spydspidsen i Kinas globale ekspansion. Den har et tæt forhold til den kinesiske regering. Og USAs angreb på Huawei bliver i Kina set som et direkte angreb på landets udvikling og ekspansion i verden, siger Christina Boutrup.

»Tidligere har man haft en tendens til at bøje nakken, men det nye er, at man med præsident Xi Jinping i spidsen og med hans projekt om at genrejse Kina vil sikre landet den anerkendelse, som man mener, at Kina fortjener. Derfor svarer man igen,« siger Christina Boutrup.

Ville klage til WTO

Huawei er i det hele taget blevet det symbolladede omdrejningspunkt for den stadigt hårdere konfrontation mellem Kina og USA.

En lang række lande verden over arbejder på at få etableret 5G-netværket, og Huawei har vist sig særdeles aktive i bestræbelserne på at levere netværk og distancere konkurrenter som Ericsson og Nokia.

Derfor går bekymringerne om de mulige sikkerhedsmæssige trusler igen og er langtfra isoleret til USA, Danmark, Tyskland og Storbritannien.

I Australien forhindrede regeringen i 2018, at Huawei kunne blive leverandør. Kina svarede ifølge australske medier igen med trusler om at indklage Australien til WTO (Verdenshandelsorganisationen, red.).