Japan tager et kontroversielt skridt og genoptager kommerciel hvalfangst

Japan melder sig ud af den internationale hvalkommission med henblik på at genoptage kommerciel hvalfangst i landets egne farvande. Det vækker vrede i miljøorganisationer.

En harpuneret hval i færd med at blive løftet ombord på en japansk hvalfangerbåd i antarktisk farvand. Fra næste sommer vil Japan genoptage kommerciel hvalfangst inden for nationens egne søgrænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næppe nogen her på kloden tager begrebet »alt godt fra havet« så alvorligt som japanerne.

Op mod en tiendedel af alle de havfisk, der landes i verden, ender i japanske maver. Nogle af arterne er tilmed truede og stærkt overfiskede, herunder den dyre og velsmagende blåfinnede tun, som de sushiglade japanere er klodens største forbrugere af.

Men nu tager Japan et stærkt kontroversielt træk for at sikre sig et andet yndet havdyr på tallerkenen: Landet melder sig ud af Den Internationale Hvalkommission IWC, der først og fremmest er sat i verden for at beskytte hvaler. Fremover ønsker man kun at være observatør.

Det oplyste den japanske kabinetsekretær Yoshihide Suga onsdag.

Ifølge Suga skyldes beslutningen først og fremmest, at IWC ikke har taget »håndgribelige« skridt mod at åbne lemmen for en vis fangst af de mest talrige og ikke umiddelbart truede hvalarter.

Sam Annesley, Greenpeace Japan

»Udmeldelsen er ude af trit med det internationale samfund for ikke at tale om den beskyttelse, der er nødvendig for at værne om vores oceaners fremtid og om disse majestætiske væsner.«


Japan har ellers siden 1951 været medlem af IWC, der i 1986 forbød kommerciel hvalfangst. Landet har imidlertid i mange år været et sort får i IWC ved at insistere på fortsat at fange hvaler til »videnskabelig forskning«, som det har heddet.

På den baggrund har japanske hvalfangere ifølge BBC årligt fanget mellem 200 og 1.200 hvaler, som i vidt omfang efterfølgende er endt i japanske supermarkeders kølediske og på restauranters menukort.

Størsteparten af disse hvaler er fanget uden for Japans søgrænser, herunder i antarktiske farvande.

Men efter IWC-udmeldingen, der træder i kraft 1. juli næste år, vil Japan udelukkende fange hvaler inden for landets egne søgrænser, og man vil først og fremmest gå efter arter, der ikke betegnes som truede. Det vil blandt andet sige vågehvaler, oplyser en talsmand fra Japans fiskeriministerium over for Japan Times.

Japans opsigtsvækkende beslutning har vakt vrede blandt miljøorganisationer.

Bl.a. siger chefen for Greenpeace Japan, Sam Annesley, at udmeldelsen »er ude af trit med det internationale samfund for ikke at tale om den beskyttelse, der er nødvendig for at værne om vores oceaners fremtid og om disse majestætiske væsner.«

Kig mod Nordatlanten

Den japanske regering vil nu sondere mulighederne for at finde nye internationale hvalpartnere, ikke mindst i den nordatlantiske havpattedyrskommission, NAMMCO, hvor Island, Norge, Færøerne og Grønland tillader begrænset fangst af især vågehvaler.

Hvalfangst har været en integreret del af den japanske madkultur i omkring 10.000 år. Ørigets forbrug af hvalkød toppede i begyndelsen af 1960erne med ca. 230.000 ton årligt, men har ifølge landets fiskeriministerium ligget på omkring 5.000-6.000 ton årligt i de senere år.