Irans Revolutionsgarde til britisk tankskib: »Hvis I adlyder, sker der jer ikke noget«

Iran sendte maskerede mænd i både og helikopter efter britisk tankskib. Den officielle forklaring er, at skibet var kollideret med en iransk fiskerbåd. Den uofficielle forklaring er en helt anden.

En båd fra Irans Revolutionsgarde sejler ved siden af det britiske olietankskib Stena Bulk ved Bandar Abbas havn 21. juli 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: WANA Handout/Mizan News Agency/Ritzau Scanpix

Da Irans Revolutionsgarde fredag beslaglagde et britisk olietankskib, var den officielle forklaring, at skibet var sejlet ind i en iransk fiskerbåd og derfor nu skulle undersøges. Men i de radiobeskeder, som Iran sendte til skibet, blev der aldrig nævnt noget om fiskere eller fiskeri.

»Hvis I adlyder, sker der jer ikke noget.«

Sådan lød radiokommunikationen fra et iransk fartøj, da det fredag nærmede sig et britisk olietankskib i det højspændte Hormuzstræde nær den iranske kyst. Det iranske fartøj forsøgte at få det britiske tankskib til at ændre kurs – tilsyneladende uden held, skriver The Guardian.

Optagelsen er fra de sidste øjeblikke, inden maskerede og bevæbnede iranske mænd nærmede sig olietankskibet Stena Impero​ i både og helikopter og beslaglagde det. Om bord på skibet var 23 besætningsmedlemmer, som hovedsageligt er fra Indien. Stena Impero er svenskejet, men sejler under britisk flag.

Irans officielle forklaring på beslaglæggelsen er, at det britiske olietankskib angiveligt kolliderede med en iransk fiskerbåd og derfor blev bedt om at vende om for inspektion. Den uofficielle forklaring, som Iran ikke ligefrem har afvist, er, at beslaglæggelsen er gengældelse for den iranske olietanker, som Storbritannien lige nu tilbageholder, efter at den angiveligt var på vej mod Syrien med olie.

Ingen af de to forklaringer nævnes dog i løbet af radiokommunikationen mellem det iranske fartøj Stena Impero og et britisk krigsskib HMS Montrose, som befandt sig cirka en time væk fra Stena Impero.

Krigsskibet præsenterer sig med det samme på radioforbindelsen og melder klart ud til »Stena Impero, at olietankskibet befinder sig i internationalt farvand og har ret til at rejse gennem Hormuzstrædet uden at blive standset.

»Jeg gentager, at da I sejler gennem et internationalt stræde, må passagen ifølge folkeretten ikke bremses, besværliggøres, hindres eller hæmmes,« lyder det fra HMS Montrose på optagelsen.

»Bekræft venligst, at I gennemsejler et internationalt stræde, skifter.«

Der lyder på optagelsen ingen besked fra Stena Impero. Iranerne gentager imidlertid deres besked:

»I beordres til at ændre jeres kurs med 360 grader øjeblikkeligt. Hvis I adlyder, sker der ikke noget.«

Det får siden det britiske krigsskib til at henvende sig direkte til iranerne, som hurtigt forklarer, at de ikke forsøger at udfordre krigsskibet, men blot vil »inspicere« olietankskibet af »sikkerhedsmæssige årsager«.

»Bekræft venligst, at I ikke har til hensigt at overtræde internationale regler ved at gå om bord på MV Stena,« lyder det.

Herefter fortsætter iranerne radiokommunikationen til Stena Impero. De beordrer fortsat det britiske skib til at vende om. Ikke længe efter blev skibet omringet af iranske både, mens bevæbnede og maskerede mænd firede sig om bord på dækket fra en helikopter over skibet.

Det har Irans Revolutionsgarde selv uploadet videoer af på Twitter.

Fredag besluttede højesteret i Gibraltar, at et iransk tankskib, der blev tilbageholdt af briterne for to uger siden i Gibraltar, skal tilbageholdes i yderligere 30 dage. Det er olietankeren Grace 1, som blev beslaglagt uden for Gibraltar 4. juli med hjælp fra britiske marinesoldater.

Olietankskibet var mistænkt for at være på vej mod Syrien med olie, og det strider imod EU-sanktioner mod Assad-regimet. Derfor blev skibet altså bremset. Iranerne afviser, at skibet skulle være på vej mod Syrien.

Abbas Ali Kadkhodaei, der er talsmand for Vogternes Råd i Iran, har ikke lagt skjul på, at iranernes beslaglæggelse af det britiske »Stena Impero er hævn for Grace 1.

»Reglen om at gøre gengæld er velkendt inden for folkeretten,« har han sagt ifølge AP.