Hvad gør libaneserne i den store krise? De går på gaden og begynder at rydde op

Hundredvis af libanesere er sammen gået på gaden for at rydde op i ødelagte kvarterer og har åbnet deres døre for de tusindvis af mennesker, som har mistet deres hjem efter eksplosionen, der ramte Beirut tirsdag aften.

 
Hundredvis af libanesere er sammen gået på gaden for at rydde op i ødelagte kvarterer. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, private optagelser, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det libanesiske befolkning har endnu en gang vist, hvordan de på trods af økonomiske udfordringer, korrupte politikere og bydele, som nu ligger i ruiner, håndterer krisetider ved at stå sammen om at afhjælpe det kaos, som eksplosionen har efterladt landets hovedstad i.

Især frivillige unge fylder gadebilledet i de hippe kvarterer Mar Mikhael og Gemmayze, som ligger tæt på eksplosionsstedet. Kvarterernes cafeer, restauranter og lejligheder blev hårdt ramt af ødelæggelserne. Her går de rundt med mundbind, koste og skraldeposer i massevis for at hjælpe med oprydningsarbejdet.

Det er ikke nyt for lokalbefolkningen i Beirut at rydde op i gaderne på eget initiativ. Da der i efteråret opstod store protestaktioner i landet, organiserede folk sig vi beskedtjenesten Whatsapp, og hundredvis af mennesker mødte morgen efter morgen og for at rydde op efter den foregående dags protester.

Allerede i går var der ryddet op i flere gader i Beirut på grund af de mange frivillige kræfter.

Libaneserne er som følge af protesterne blevet vant til at mobilisere sig via sociale medier. På trods af det kaos befolningen står midt i, er den libanesiske gæstfrihed ikke til at tage fejl af. På Instagram åbner folk deres hjem for de mange tusind mennesker, som efter eksplosionen står uden bolig. Samtidig organiserer de indsamlinger, bloddonationer og leder efter forsvundne overlevende.

Oprydningsarbejdet er det første skridt mod at bringe libaneserne tilbage til den hverdag, der pludselig blev revet væk fra dem.

GRAFIK

Få overblik over de enorme ødelæggelser

Eksplosionen kunne høres hele vejen til Cypern. Flere end 100 mennesker er blevet dræbt, tusinder såret og bygninger er beskadiget op til ti kilometer væk.