Hongkongs regering har opdaget, at Ted Hui er i Danmark. Og de er sure

Hongkongs styre er ude med en skarp reaktion efter den prodemokratiske politiker Ted Huis flugt til Danmark, hvor han i går meldte ud, at han gik i eksil.

 
Demokratiforkæmperen Ted Hui stod til flere års fængsel i Hongkong. Nu har danske folketingspolitikere hjulpet ham til Danmark, selv om politiet havde inddraget hans pas. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Hongkongs styre kommer for første gang med en officiel reaktion, efter at den prodemokratiske politiker og aktivist Ted Hui i går i København fortalte, at han gik i eksil og ikke havde tænkt sig at vende hjem.

»Hongkongs regering fordømmer på det kraftigste enhver opførsel, der går ud på at stikke af og unddrage sig retsansvar,« lyder det i en udtalelse fra den øverste politimyndighed til mediet Hong Kong Free Press.

»Alle bør være ansvarlige for deres egne handlinger, inklusive at bære det retslige ansvar,« står der endvidere.

Ted Hui har ni forskellige anklager mod sig, som handler om hans deltagelse i demonstrationerne sidste år og forskellige aktioner, som han har stået bag inde i Hongkongs lovgivende forsamling. Ted Hui var folkevalgt oppositionspolitiker for Det Demokratiske Parti, men trak sig i går fra partiet og bekendtgjorde i Berlingske og andre medier, at han brugte sin rejse til Danmark som springbræt til eksil.

Ted Hui var løsladt mod kaution i Hongkong og kunne kun lande i Danmark tirsdag morgen, fordi flere danske folketingspolitikere havde inviteret ham til landet og lavet et fiktivt tredagesprogram, hvor klimaet stod på dagsordenen. Men Ted Hui skulle aldrig tale om klima og havde hele tiden planlagt at gå i eksil.

Kastede rådden plante

Ted Hui fortalte i interviewet til Berlingske, at han risikerer flere års fængsel i Hongkong. Han har været anholdt mere end ti gange, og især inden for de seneste tre måneder er anholdelserne taget til.

»Politiet kommer klokken seks om morgenen hjemme hos mig, banker højt på døren, lægger mig i håndjern og tager mig ind til politistationen natten over og direkte videre til retten. Det har de gjort tre gange de sidste måneder,« siger Ted Hui.

Ted Hui er blandt andet anklaget for at kaste en rådden plante, en stinkbombe kalder han den, mod en politisk modstander inde i parlamentet i Hongkong. Det skete under en debat om et kontroversielt lovforslag, som ville gøre det ulovligt at fornærme Kinas nationalsang, »De frivilliges march«.

Har du gjort de ting, du er anklaget for i Hongkong?

»For så vidt angår parlamentet, ja, jeg tog den (planten, red.) ind som en protest, jeg råbte et slogan og holdt et skilt op med en klage over, at forpersonen misbrugte sin magt. Det gjorde vi altid før, men efter den nye lov (Kinas lov om national sikkerhed indført i Hongkong 1. juli, red.) blev jeg anklaget for alle mulige slags forseelser. Det er chikane og mere end det – det er trusler direkte mod os,« siger Ted Hui.

Politiet i Hongkong skriver endvidere i en udtalelse til Hong Kong Free Press, at man ikke vil kommentere på individuelle sager, men at man vil bruge alle tilgængelige midler i loven til at »opspore flygtede og bringe dem for retten«.

Flere prominente Hongkong-aktivister blev tidligere på ugen idømt fængsel for at deltage i ulovlige protester. Det kendte demokratiikon Joshua Wong fik 13,5 måneders fængsel, mens to medaktivister, Agnes Chow og Ivan Lam, får henholdsvis ti og syv måneders fængsel.

De tre aktivister havde erklæret sig skyldige. Hverken Joshua Wong, de andre aktivister og Ted Hui er anklaget for at bryde den nye lov om national sikkerhed.