Derfor bliver Rusland udelukket fra alle større sportsbegivenheder i fire år – men ikke fra EM i fodbold

Rusland er blevet udelukket fra alle større sportsbegivenheder i fire år på grund af systematisk fusk med dopingprøver. En ny rapport skulle ellers rense Rusland oven på den seneste dopingskandale. Men så pillede de ved prøverne igen.

 

Det Internationale Dopingagentur, WADA, har mandag besluttet at udelukke Rusland fra alle større sportsbegivenheder de næste fire år. Det betyder, at russiske sportsfolk skal deltage under neutralt flag til de Olympiske Lege i Tokyo næste år, og at Rusland ikke kommer til verdensmesterskabet i fodbold i Qatar i 2022.

Afgørelsen får dog ikke betydning for EM i fodbold næste år, hvor Rusland er i pulje med Danmark. EM hører nemlig ikke under kategorien »større begivenheder« i WADAs betegnelse, da det er et regionalt mesterskab.

Sagen kommer oven på en række russiske dopingskandaler de seneste år, der involverer både den russiske regering og russiske sikkerhedstjenester.

Her får du det fulde overblik over forløbet, og hvad den nye sag får af konsekvenser.

Afgørelsen

WADA har bestemt, at:

  • Russiske sportsfolk og landshold er udelukket fra alle større sportsbegivenheder de næste fire år, herunder OL i 2020 og VM i fodbold i 2022.
  • Russiske sportsfolk kan stadig kvalificere sig, hvis de ikke er involveret i de aktuelle dopingsager og i øvrigt lever op til kravene. De skal dog stille op under neutralt flag. Den russiske nationalsang bliver ikke afspillet, hvis de vinder.
  • Politiske repræsentanter for Rusland er også udelukket fra at deltage i større sportsbegivenheder i fire år.
  • Rusland må ikke være vært for internationale stævner de næste fire år eller byde ind på værtsskaber. Dermed er Rusland ude af kapløbet om at blive vært for OL i 2032.
  • I bøde skal det russiske antidopingagentur, RUSADA, betale alle WADAs sagsomkostninger, samt 10 pct. af deres indtægter i 2019. Dog højst 100.000 dollar. Det er den højst mulige bøde i WADA-regi.

Rusland har nu op til 21 dage til at afgøre, om man vil appellere afgørelsen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS) i Schweiz.

Tidligere var det op til de enkelte sportsforbund, hvad de ville gøre med WADAs afgørelse. Men nye regler fra 2018 betyder, at Rusland bliver automatisk suspenderet fra alle sportsgrene og sportsforbund, der har tilsluttet sig WADA.

Forhistorien

Sagen lægger sig i forlængelse af den dopingskandale, der har martret russisk sport siden Vinter-OL i Sotji i 2014.

Som mange måske har set i den prisbelønnede dokumentar »Ikaros«, er det siden kommet frem, hvordan Rusland systematisk snød med dopingprøverne op til legene – og endda under selve begivenheden.

Russiske sikkerhedstjenester havde udviklet en metode til at genåbne de særligt forseglede dopingprøver. Om natten under Vinter-OL hjalp de med atsmugle de positive urinprøver ud af laboratoriet og erstatte dem med rene urinprøver.

Det fortæller Ruslands egen tidligere antidopingchef Grigorij Rodtjenkov selv i dokumentarfilmen, og det er siden blevet bekræftet af flere uafhængige undersøgelser, de såkaldte McClaren-rapporter.

Rusland har i alt fået frataget 43 OL-medaljer, mere end en tredjedel af det samlede antal annullerede OL-sejre. Ved OL i 2016 måtte Rusland optræde med et reduceret hold sportsfolk. Og ved vinter-OL i 2018 måtte de 168 russiske sportsfolk deltage under neutralt flag.

Den nye sag

Det var netop for at rense det russiske antidopingagentur RUSADA fra skandalen, at et nyt WADA-hold i januar kom på aftalt besøg i laboratoriet i Moskva.

Men da de i september i år fremlagde deres rapport, stod det klart, at Rusland endnu engang havde fusket med materialet, konkluderer WADA-komiteen.

For det første har de systematisk ryddet op i databaserne, så der er forsvundet flere hundrede mistænkelige sager, som WADA kendte til fra en russisk whistleblower. Computersystemer og databaser er blevet tilbagedateret, så det ser ud som om, sagerne ikke er blevet rørt siden 2015.

Og for det andet har de i materialet plantet fabrikerede beviser på, at det var den afhoppede dopingchef Grigorij Rodtjenkov og to andre, der i sin tid fuskede med databaserne for at presse penge ud af russiske sportsfolk.

Hvad siger Rusland selv?

Ruslands sportsminister har på forhånd afvist alle anklager, men mere opsigtsvækkende har den nye russiske antidopingchef, Juri Ganus, offentligt bedt om, at den russiske regering ryder op i det dopingrod, den selv har startet:

»De er ansvarlige for denne og for kommende generationer af sportsfolk,« sagde han ifølge New York Times ved en konference i Colorado.

De russiske myndigheder og statskontrollerede medier vil utvivlsomt forsøge at bortforklare den nye dopingskandale som endnu et bevis på, at Vesten søger at ramme Rusland på alle fronter, siger Denis Volkov, vicedirektør for analyseinstituttet Levada, til AFP.

Men flere russiske sportsfolk har allerede annonceret, at de har tænkt sig at flytte ud af Rusland for at kvalificere sig til OL næste år:

»Jeg har ikke tænkt mig at misse endnu et OL på grund af nogle underlige personer, som ikke kan passe deres job på ærlig vis,« skriver den 26-årige tredobbelte verdensmester i højdespring Maria Lasitskene ifølge AFP på Instagram.