Efter krav fra Rusland: Apple ændrer kort

Apple har accepteret et krav om at vise Krim-halvøen som en del af Rusland.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2014 blev Krim invaderet af russiske styrker, og Rusland annekterede kort efter halvøen fra Ukraine.

Ruslands optagelse af Krim er ikke officielt anerkendt, og størstedelen af det internationale samfund anser stadig Krim for retmæssigt at være ukrainsk territorium.

Men åbner man Apples kortapp fra Rusland fremgår det nu, at Krim tilhører Rusland. Det skriver blandt andre BBC.

Russiske embedsmænd har i månedsvis forsøgt at overtale Apple til at ændre kortene, så Krim fremstår som en del af Rusland, og nu er missionen altså lykkedes.

Omstridte territorier såsom Krim-halvøen udgør udfordringer for techgiganterne, som ofte forsøger at undgå at blive en del af de storpolitiske spil. Det er kun i Rusland, at Krim-halvøen præsenteres som en del af Rusland. Det gælder i både Apples kort- og vejrapp.

I resten af verden vises Krim-halvøen som både russisk og ukrainsk. Se kortet herunder.

Screenshot fra Apple Maps. Uden for Rusland viser Apple stadig, at Krim-halvøen hverken tilhører Ukraine eller Rusland. Fold sammen
Læs mere

Apple har endnu ikke kommenteret ændringen.

Google har også tidligere udført en del »kortgymnastik« for at forsøge at gøre alle tilfredse med grænserne ved Krim-halvøen. Åbner man Google Maps fra Rusland, vises Krim-halvøen som en del af Rusland. Åbner man Googles kort i Europa vises en stiplet grænse, der indikerer, at grænsen er omstridt. I Ukraine vises kortet uden grænser.

En talsperson fra Google siger til mediet TechCrunch, at Google gør alt, hvad de kan, for at fremstille de omstridte regioner »objektivt«, men at »lokale versioner af Google Maps følger lokal lov, når der vises bynavne og grænser«.

I marts 2014 underskrev Vladimir Putin en traktat, der officielt gjorde Krim-halvøen til en del af Rusland.