Bagmandspolitiet om svindelanholdt i Sydafrika: »Vi mener, at han har haft en hovedrolle i at bruge pengene«

Tirsdag aften blev en dansk mand standset i Johannesburg. Han er sigtet for »hæleri af særlig grov beskaffenhed« og skulle have spillet en større rolle i sagen om det trecifrede millionbeløb, der over årtier forsvandt fra Socialstyrelsen.

Tirsdag blev en dansk mand standset i lufthavnen i Johannesburg i den stadig voksende svindelsag om satspuljemidler. Spørgsmålet er, om han vil udleveres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mujahid Safodien/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens hovedpersonen fortsat er på fri fod i en af nyere tids mest besynderlige svindelsager, er en mand nu anholdt. Han sidder varetægtsfængslet i Sydafrika.

Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, spillede den anholdte en central rolle i formøblingen af massive summer i forbindelse med sagen om en 64-årig »betroet medarbejders« svindel for millioner fra Socialstyrelsens satspuljemidler.

Politiinspektør Thomas Anderskov Riis, SØIK

»Hvis man havde et indblik i det nuværende billede, ville man kunne forstå, hvorfor man skrider til anholdelse nu.«


Tirsdag aften blev han derfor anholdt af de sydafrikanske myndigheder i lufthavnen i Johannesburg efter en international efterlysning. De præcise omstændigheder for anholdelsen ønsker Bagmandspolitiet dog ikke at kommentere torsdag.

»Det kan jeg ikke komme ind på af hensyn til den nærmere efterforskning. Men det er klart, at hvis man havde et indblik i det nuværende billede, ville man kunne forstå, hvorfor man skrider til anholdelse nu,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

Han uddyber, at efterforskningen mod de tre øvrige sigtede i underslæbssagen fortsat er undervejs. Thomas Anderskov Riis lægger samtidig vægt på, at der i forbindelse med anholdelsen i Johannesburg kan være grunde til, at »man anholder nogle og ikke andre«.

Ifølge SØIK udgør anholdelsen et »vigtigt skridt« i sagen om den trecifrede millionsvindel, hvor den varetægtsfængslede mand skulle have haft en særlig plads.

»Vi mener, at han har haft en hovedrolle i at bruge pengene, og på baggrund af vores oplysninger om omfanget er der rejst sigtelse om omfattende hæleri af særlig grov beskaffenhed,« siger politiinspektør Thomas Skov Andersen, som ikke ønsker at svare på, hvordan pengene skulle være blevet brugt.

Det kendte ansigt

Spørgsmålet om, hvordan millioner fra de danske satspuljemidler har fundet vej til Sydafrika, har lagt en yderligere dimension på den bizarre fortælling om en af de mest opsigtsvækkende sager om underslæb i nyere tid.

Mens en del af de 111 millioner er investeret i stutterier og en ridekarriere for den 64-åriges datter, er millioner af kroner tilsyneladende strømmet til det nordøstlige Silonque-distrikt i Sydafrika.

Her har den 64-årige hovedmistænkte ifølge flere medier købt en villa i området »Dannevirke«, som har en større danskergruppering. Foruden villaen har Ekstra Bladet tidligere beskrevet, hvordan sønnen til den 64-årige har investeret i safariresortet Thula Bush Estate. Ifølge avisens kilder skulle sønnen eje halvdelen af resortet, der grænser op til Kruger National Park.

Sønnens afrikanske eventyr var angiveligt også mere permanent end den 64-åriges.

Da TV 2 i midten af oktober besøgte området, skulle sønnen have været et »kendt ansigt« blandt beboerne, og han havde angiveligt en livsstil, som indebar at spise ude dagligt og at tage på kasinoture, der altid blev betalt kontant.

Den anholdte mand er nu varetægtsfængslet i Sydafrika, men det er ikke til at sige, hvornår den anholdte eventuelt vil sætte fødderne på dansk jord.

»Det er svært at forudse længden af et eventuelt udvekslingsforløb. Vi skal nu sende en officiel udleveringsanmodning og kontakte den anholdtes advokat for at se, om han vil udleveres,« siger Thomas Anderskov Riis.

De 111 millioners vokseværk

Trods anholdelsen i svindelsagen ser det ud til, at sagen kan blive stadig større.

Onsdag kom det frem, at Danske Bank ifølge Jyllands-Posten skulle have alarmeret Bagmandspolitiet adskillige gange i forbindelse med pengeoverførsler fra Socialstyrelsen til den 64-åriges private konti.

Konkret betyder det, at SØIK potentielt kunne have dæmmet op for strømmen af svindlede midler i 2012.

Bagmandspolitiet har siden erkendt fejlen og meldte onsdag ud, at man hos statsadvokaten har modtaget advarsler i 2014 og 2016 vedrørende »mistænkelige overførsler« til den hovedmistænktes konti.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, SØIK

»Vores efterforskning tyder på, at den mistænkte har svindlet i en længere årrække end først antaget.«


»I forbindelse med efterforskningen af den aktuelle svindelsag kan jeg helt nøgternt konstatere, at det daværende SØK (forkortelsen for Bagmandspolitiet frem til 2012, red.) blev advaret om nogle mistænkelige kontooverførsler tilbage i oktober 2012. Oplysningerne blev ikke efterforsket hos SØK, men alene oversendt til Skat som en sag om mulig skatteunddragelse,« sagde statsadvokat Morten Niels Jakobsen i en pressemeddelelse og uddybede:

»Vores efterforskning tyder på, at den mistænkte har svindlet i en længere årrække end først antaget. Nemlig helt tilbage til 1997. Det betyder også, at vi forventer, at det samlede beløb kan blive højere end 111 millioner kroner.«

Indtil videre har sagen været baseret på 274 transaktioner i perioden 2002 til 2018.