Mandag aften løb Michelin-guidens årlige awardshow af stablen i Odsherred, hvor Danmark høstede flere nye Michelin-stjerner.

Aftenens første stjerne gik til restauranten Texture i Sølvgade i København, som kokken Karim Khouani åbnede i marts 2024. Den næste danske stjerne gik til Alimentum i Aalborg, og den tredje blev tildelt Parsley Salon i Hellerup.

Fjerde danske stjerne gik til restauranten Udtryk, som åbnede for bare fem uger siden, 7. maj. Udtryk, som har Edward Lee som kok, blev dermed den hurtigste restaurant til at erhverve sig en Michelin-stjerne nogensinde.

Den femte danske stjerne gik til Pearl by Paul Profitt i Kruså, og den sjette fik Mads Battefield og restauranten Sushi Anaba, som mange anmeldere tidligere har stillet sig uforstående over for ikke har fået en stjerne før.

Da uddelingen af de første stjerner var slut, stod Danmark dermed tilbage med seks nye én-stjernede restauranter. Til sammenligning fik Norge to nye enkelte stjerner, og det samme gjorde Sverige. 

Derudover blev to nye grønne stjerner uddelt til restauranterne Treetop i Vejle og Dragsholms Slot i Hørve, der begge i forvejen havde én Michelin-stjerne hver.

Ingen nye trestjerners

Alle seks restauranter i Norden med tre stjerner – herunder de tre danske: Noma, Geranium og Jordnær – beholdt deres stjerner mandag, men ingen nye nordiske restauranter fik tre stjerner i år, lød det ved uddelingens afslutning.

Kun to restauranter endte med at blive tildelt to nye Michelin-stjerner – nemlig den svenske restaurant Signum og så den færøske Paz, som ikke havde nogle stjerner før. Kokken bag sidstnævnte, Poul Andrias Ziska, har i mange år været køkkenchef på KOKS, som også lå på Færøerne.

Derudover gav Michelin-guiden også syv nye danske restauranter en såkaldt »Bib Gourmand«, som er en udmærkelse for restauranter med gode måltider til gode priser. 

Seks af restauranterne ligger i København og én i Aarhus. De syv nye restauranter, som mandag blev tildelt Bib Gourmand, er Restaurant Vie, Rebel, Calma, Démodé, Restaurant ET, Koefoed og Radio.

Så vandt også den 29-årige danske Michael Nørtoft fra restauranten Ti Trin Ned i Fredericia årets »Young Chef«-award. Ti Trin Ned har i øjeblikket én Michelin-stjerne. Danske Lykke Metzger fra restaurant Alchemist i København modtog også Michelins pris for service og tjenerarbejde.

I alt er der nu 96 Michelin-restauranter i Norden. Ved årets uddeling fik Danmark samlet otte nye stjerner.

Millionstort beløb fik awardshow til Odsherred

Ved sidste års uddeling endte 31 danske restauranter tilsammen med at få 44 Michelin-stjerner. 21 restauranter fik således én stjerne, syv restauranter fik to, og tre danske restauranter fik tre stjerner.

Efter dette års uddeling stiger Danmarks antal af Michelin-stjerner til 52 fordelt på 38 restauranter.

Ifølge Michelin-guiden betyder én stjerne, at en restaurant er af høj kvalitet samt et besøg værd. To stjerner kan oversættes til »en omvej værd«, mens tre stjerner giver mærkatet »værd at rejse efter«.

Forud for årets uddeling af de nordiske Michelin-stjerner har Odsherred, hvor uddelingen mandag aften finder sted, skudt et millionstort beløb efter Michelin-guiden for at få det prestigefulde awardshow til Anneberg Kulturpark syd for Nykøbing Sjælland. Odsherred og samarbejdspartnere har betalt 1,5 millioner kroner for at afholde showet, som til næste år skal finde sted i Tivoli i København.

Michelin-guiden tegner nemlig altid kontrakt for to år. Det samlede budget for de to år løber således op i 12 millioner kroner.