Danmark med kokken Sebastian Holberg Svendsgaard i spidsen vinder sølv ved det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, Bocuse d’Or.

- Det er vildt, det er fantastisk, det er en meget stor drøm, der går i opfyldelse, siger den danske kok oppe fra scenen i Lyon i Frankrig, hvor han modtager sølvstatuetten.

Danmark bliver dermed slået af Frankrig, der er dette års vinder af Bocuse d'Or, hvor 24 lande konkurrerede.

Sebastian Holberg Svendsgaard kvalificerede sig til konkurrencen sidste år, da han vandt guld ved det europæiske Bocuse d’Or med sit hold.

Sidst den prestigefyldte internationale kokkekonkurrence løb af stablen i 2023, var det Danmark med kokken Brian Mark Hansen i front, der løb med guldet.

Det er femte gang, at Danmark vinder sølv ved den internationale Bocuse d'Or. Generelt har den danske kokkekunst ligget højt de seneste år ved konkurrencerne.

Foruden Brian Mark Hansen, der vandt guld i 2023, vandt den danske kok Ronni Mortensen sølv i 2021, og Kenneth Toft-Hansen vandt guld i 2019.

Konkurrencen går ud på, at et hold - bestående af en kok, ungkok, også kaldt commis, og en coach - tilbereder en tallerkenservering og en fadservering fra bunden på 5 timer og 35 minutter.

Tallerkenretten skal afspejle kandidaternes nationale madkultur og skal serveres på konkurrencens officielle tallerkener.

Et dommerpanel på 12 dommere skal vurdere retterne. Der gives blandt andet point for smag, teknik, råvareforståelse, begrænsning af madspild og køkkenrutiner.

Inden Danmark gik i køkkenet mandag, lød det fra Sebastian Holberg Svendsgaard, at det særligt var en tærte med dyrekød og foie gras, der havde været en udfordring for det danske hold.

- Det har været en rigtig krævende opgave, fordi opgaven i sig selv er ret klassisk. Det her med at nytænke noget, som ikke bryder med reglerne, men som vi også skal kunne stå inde for, dét var en udfordring, siger han.

/ritzau/