Varetægtsfængslet norsk-iraner har bopæl og familie i det sydlige Norge

Iranske efterretningsaktiviteter er »højt oppe på agendaen« over sikkerhedstrusler mod Norge, oplyser norsk politis efterretningstjeneste i forbindelse med den varetægtsfængslede norsk-iraner i sagen om de formodede attentatplaner i Danmark.

Formodede iranske attentatplaner i Danmark førte til en af de største danske politiaktioner nogensinde. En norsk-iraner er varetægtsfængslet i sagen, og i Norge er politiets efterretningstjeneste særdeles opmærksom på omfattende efterretningsaktiviteter begået af det iranske regime mod Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en norsk-iraner med bopæl i det sydlige Norge, der er varetægtsfængslet i Danmark i forbindelse med de formodede iranske attentatplaner mod eksil-iranere i Ringsted. Det oplyser avisen VG og norsk TV 2, der fortæller, at manden har familie og er bosat i den norske landsdel Østlandet, som blandt andet omfatter Oslo. De to norske medier oplyser begge, at de har kendskab til mandens identitet, men har kun offentliggjort sparsomme oplysninger om den fængslede.

Ifølge norsk TV 2 har den fængslede i flere sammenhænge erklæret sig i opposition til det iranske regime. Det vil i givet fald passe ind i det mønster for omfattende iransk efterretningsaktivitet i Norge, som den norske udgave af politiets efterretningstjeneste, PST, advarede om i en trusselsvurdering i 2017. PST oplyser, at den fængslede er norsk statsborger med iransk baggrund, men ønsker ikke at oplyse, hvor længe manden har opholdt sig i Norge.

Den varetægtsfængslede norsk-iraner er blevet anholdt på anklager om at have sat »iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark«, fortalte Politiets Efterretningstjeneste, PET, på pressemødet om sagen tirsdag eftermiddag. Den fængslede nægter sig skyldig, oplyste PET. VG skriver, at manden er i slutningen af 30erne, har registreret flere enkeltmandsfirmaer og har stiftet en forening. Manden har selv oplyst, at han har en teknisk uddannelse fra Iran.

Iran mest aktiv næstefter Rusland og Kina

PST skrev sidste år i den årlige trusselsvurdering for Norge, at den iranske efterretningstjeneste »kortlægger personer og grupper, som anses for kritikere eller modstandere« af det iranske styre.

»Formålet er enten at presse eller true personer til at samarbejde eller tvinge dem til at afstå fra regimekritiske aktiviteter,« står der i den norske trusselsvurdering. Det norske PSTs chef, Benedicte Bjørnland, siger til Berlingske via en talskvinde, at trusselsvurderingen fra 2017 fortsat er gældende. Samtidig bekræfter PST, at man »har bistået PET« i forbindelse med efterforskningen.

»Det er klart, at vi har Iran højt oppe på vores agenda, præcis som jeg går ud fra, at det er tilfældet for PET,« siger talskvinden for politiets efterretningstjeneste i Norge, der henviser til et »særdeles godt samarbejde« mellem de nordiske efterretningstjenester.

Ifølge PSTs trusselsvurdering er Iran et af flere lande, hvor der er kendskab til efterretningstjenesternes tilstedeværelse i Norge. En kilde oplyser til Berlingske, at Iran efter Rusland og Kina vurderes til at være mest aktiv med efterretningsaktiviteter rettet mod Norge.

Fokus på iransk spionage i Norge

I flere tilfælde har det i norske medier været beskrevet, hvordan den iranske efterretningstjeneste forsøger at lokke og true norsk-iranere til at udspionere kendte kritikere af det iranske regime og infiltrere iranske oppositionsgrupper i Norge.

I sommer gik det tidligere medlem af det norske Stortinget for Fremskrittspartiet, Per Sandberg, af som fiskeriminister, da det i medierne kom frem, at han havde været på privatbesøg i Iran uden at informere statsminister Erna Solberg om rejsen.

Sandberg rejste med sin norsk-iranske kæreste og havde taget sin arbejdstelefon med sig i strid med PSTs instrukser for rejser til »højrisikolande«.