Ukraine fyrer statsadvokat, der har anklaget Joe og Hunter Biden for korruption

Mens de i Washington stemmer om at rejse en rigsretssag mod Donald Trump, er der kommet nyt liv i den korruptionssag i Kiev, som udløste hele skandalen. Ukraines nye rigsadvokat vil ikke svare på, om Hunter Biden er blandt de mistænkte.

Den nu fyrede statsadvokat Kostiantyn Kulyk var en de ivrigste fortalere for, at både Joe og Hunter Biden har været involveret i korruption i Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viacheslav Ratynskyi/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan ikke fortænke Ukraines nye rigsadvokat, Ruslan Riabosjapka, i at føle et vist pres på sine skuldre. Han tiltrådte 29. august i år, og få uger senere eksploderede hele sagen om USAs præsident Trumps, nu berygtede samtale med Ukraines præsident Selenskyj. I centrum for hele skandalen var netop en korruptionssag, der lå på rigsadvokatens bord.

Kort efter erklærede den nye rigsadvokat, at man ville genoptage 15 korruptionssager for at være sikker på, at alt var gået ordentligt til, da man efterforskede landets største private gasselskab, Burisma, hvor Demokraternes præsidentkandidat Joe Bidens søn har siddet i bestyrelsen.

Ruslan Riabosjapka, Ukraines rigsadvokat

»Jeg føler ikke noget pres fra hverken vores præsident eller fra udenlandske politikere.«


Men rigsadvokat Riabosjapka føler sig ikke presset af nogen, forsikrer han. I stedet har han netop fyret en af de statsanklagere, der mest ivrigt har anklaget både Joe og Hunter Biden for at være indblandet i korruptionsskandalen, skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian.

»Jeg er fuldstændigt klar over, hvad jeg skal gøre. Jeg føler ikke noget pres fra hverken vores præsident eller fra udenlandske politikere,« siger Ruslan Riabosjapka ifølge Unian.

Og han vil hverken be- eller afkræfte, om Hunter Biden er mistænkt i sagen.

Hunter Biden (til højre) er anklaget for at være involveret i korruption, mens han fra 2014 til 2019 sad i bestyrelsen for Burisma, det største private gasselskab i Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mitchell Layton/AFP/Ritzau Scanpix.

Modstridende forklaringer

For at forstå baggrunden skal man lige bide tænderne sammen og forsøge at holde styr på tre ukrainske efternavne. Men lad os tage dem en efter en.

Kort fortalt bad Donald Trump i en telefonsamtale 25. juli sin ukrainske kollega om den tjeneste, om han ville genåbne en korruptionsefterforskning af gasselskabet Burisma, hvor Hunter Biden sad i bestyrelsen fra 2014 til 2019.

Angiveligt skulle Joe Biden i sin tid som vicepræsident have bremset en efterforskning af Burisma ved at få den daværende rigsadvokat Viktor Sjokin i Ukraine fyret.

Joe Biden havde faktisk presset på for at få Sjokin fyret, men det samme havde Danmark og flere andre EU-lande, der krævede mere gennemgribende reformer i det mest korrupte land i Europa.

Og Sjokins afløser som rigsadvokat, Jurij Lutsenko, har tidligere afvist, at Hunter Biden kunne være involveret i korruptionsefterforskningen mod Burisma. Selskabets mulige lovovertrædelser skulle nemlig være foregået to år før, Hunter Biden kom i bestyrelsen.

Til gengæld har en ukrainsk statsanklager, Kostiantyn Kulyk, vedblivende hævdet, at både Joe og Hunter Biden skulle have modtaget penge under bordet for at lobbye for ukrainske interesser. Angiveligt skulle man have aftalt med det amerikanske justitsministerium at nedsætte en fælles gruppe til at undersøge sagen, sagde han i maj til Kyiv Post.

Og det er så ham, Kostiantyn Kulyk, der netop er blevet fyret.

Sagen fortsætter

Rigsadvokatens kontor siger til ukrainske medier, at fyringen drejer sig om en omstrukturering, og at Kulyk ikke var dukket op til en obligatorisk kontrol. Kulyk har tidligere været anklaget for korruption og for at fabrikere politiske sager, skriver Kyiv Post.

Ruslan Riabosjapka har i årevis presset på for at få ryddet op i egne rækker blandt Ukraines korruptionsjægere. Siden han tiltrådte som ny rigsadvokat i august, har det været en af hans hovedopgaver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix.

Til samme avis siger Kulyk selv, at han har været på sygeorlov og ude af stand til at møde op til kontrolinterviewet.

Men korruptionssagen mod Burisma fortsætter altså, siger den nye rigsadvokat Riabosjapka ifølge Unian, blot med en anden statsanklager:

»Under den nuværende lov havde vi intet andet valg end at sige farvel til Kostiantyn Kulyk.«