Trods borgerligt flertal: Löfven kan fortsætte – men er nu lagt i benlås med historisk ustabil regering

Analyse: Efter mere end fire måneders forhandlinger og trods stort borgerligt flertal er Socialdemokraterna og Miljöpartiet parat til at danne ny regering i Sverige. Den mest ustabile i mands minde, tegner det til.

Socialdemokraternas partileder, Stefan Löfven, står nu til at blive Sveriges statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Naina Helen Jåma/TT/Ritzau Scanpix

Den gode nyhed er, at Sverige nu får en regering.

Efter 129 dages forhandlinger tegner alt til, at et flertal i Rigsdagen fredag stemmer for, at socialdemokraten Stefan Löfven igen kan danne regering med Miljöpartiet, nu med borgerlig støtte fra de to liberale midterpartier, Centerpartiet og Liberalerna.

Den dårlige nyhed for svenskerne er, at de formentlig får den mest ustabile og tulmultariske regering i mands minde.

Stefan Löfven kan blive siddende i regeringsbygningen Rosenbad endnu en periode, men han skal holde sammen på så mange modstridende kræfter, at det ligner en benlås, der vil gøre det svært for ham at regere.

De næste fire år kan meget vel komme til at ligne dansk politik i 1970erne, hvor der var valg omtrent hvert andet år, og skiftende regeringer gik fra krise til krise.

Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, endte med at slippe Stefan Löfven igennem.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Gow/TT.

Det, der onsdag fik de endelige brikker til at falde på plads for Socialdemokraterna, var da Vänsterpartiet onsdag meddelte, at de trods trusler om et nej havde besluttet at stemme blankt til Stefan Löfven som statsminister.

Dermed har han et flertal bestående af fire partier og et, der trykker på de gule knapper, bag sig.

Men Vänsterpartiet, som svarer til Enhedslisten i Danmark, traf sin beslutning med et løfte om at stille et mistillidsvotum til regeringen, hvis den på to centrale punkter genemfører den aftale, den har indgået med midterpartierne.

»Det er os, der er tungen på vægtskålen,« sagde Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, på et pressemøde onsdag.

Et mistilidsvotum udløses, hvis regeringen gør alvor af at gennemføre to af de centrale punkter i aftalen med Centerpartiet og Liberalerna – nemlig en liberalisering af lejeboligmarkedet og indførelser af regler på arbejdsmarkdet, der løsner op for stive regler om afskedigelser.

Når Sjöstedt alligevel valgte at lade Löfven slippe igennem trods et regeringsgrundlag, der på udvalgte punkter overhaler tidligere borgerlige regeringer højre om, er det udelukkendede, fordi alternativet er langt værre, nemlig at Moderaternas Ulf Kristersson kunne danne regering med støtte fra pariaen i svensk politik, det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, som Sjöstedt betegner som »racistisk«.

De kommende år vil vise, hvad hans trusler er værd. Er han i stand til at gøre alvor af dem, eller kan Löfven, som en kommentator skriver, frit bruge ham som »dørmåtte«.

I hvert fald slog Stefan Löfven på et pressemøde onsdag eftermiddag fast, at han står hundrede procent inde for den aftale, han har indgået med Centerpartiet og Liberalerna; hele aftalen skal gennemføres. Det er det, der er regeringens grundlag.

»Hvordan Vänsterpartiet agerer, må være op til dem,« sagde Stefan Löfven.

Når han som socialdemokrat kan indtage posten som statsminister til trods for, at 60 procent af de svenske vælgere i september sidste år stemte på et borgerligt parti, skyldes det udelukkende bestræbelserne om at holde Sverigedemokraterna ude.

Det betød mere for de to midterpartier, Centerpartiet og Liberalerna, end sammenholdet i den borgerlige alliance, som nu er splittet i to. Det største borgerlige parti, Moderaterna, og Kristdemokraterna har accepteret at samarbejde med Sverigedemokraterna.

Sådan så de ud før den borgerlige alliance blev splittet. Annie Loof, Centerpartiet; Ulf Kristersson, Moderaterna; Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna og Jan Björklund, Liberalerna. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency.

Når det formentlig bliver en stormfuld tid for den nye regering, skyldes det ikke kun truslerne fra venstrefløjen – også fagbevægelsen er dyb modstander af store dele af den aftale, som den kommende regering bygger på.

Vänsterpartiet ventes at bruge den kommende tid på at udbygge sit samarbejde med de faglige organisationer.

Dertil kommer truslen fra højre. De to midterpartier vil ikke afskrive sig muligheden for at gennemføre forslag med det alternative borgerlige flertal på de områder, som ikke er omfattet af aftalen med regeringen.

»Der er naturligvis en del vrede og bitterhed nu, men vi opfatter ikke samarbejdet i den borgerlige alliance som ophørt. Og vi satser på efter det næste valg igen at kunne danne en regering bestående af partierne i alliancen,« sagde Liberalernas leder, Jan Björklund, onsdag.

Endelig er der den simple parlamentariske matematik. Regeringsaftalen bygger på, at ikke alene Sverigedemokraterna men også Vänsterpartiet skal holdes uden for indflydelse. Det betyder, at man skal finde sit flertal med Moderaterna, som vil gøre, hvad de kan, for at vælte Löfven. Den kommende statsminster kan selvfølgelig også kigge mod venstre. Her har han blot ikke noget flertal.

Efter mere end fire måneder får Sverige formentlig nu en regering. Og Stefan Löfven kan slutte sig til rækken af Europas ustabile og trængte statsministre, som i kølvandet på den nationalkonservative bølge har svært ved at regere.

Når presset bliver for stort og uroen ubærlig, kan han søge trøst hos sine lidelsesfæller: britiske Theresa May, tyske Angela Merkel, franske Emmanuel Macron eller danske Lars Løkke Rasmussen.