Terrorist i New Zealand hyldede svensk morder, anbefalede svensk blogger, henviste til terror i Stockholm og beskriver den norske terrorist Breivik som sit store idol

I en videosending og et manifest kommer den australske terrorist i Christchurch i særlig grad med henvisninger til Sverige og Norge.

Svensk politi og frivillige var fredag med i et ekstra beredskab til overvågning af Stockholms Moske på Södermalm efter terrorangrebet mod to moskeer i New Zealand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Naina Helén Jåma/TT/Scanpix/Ritzau

Flere svenske og norske personer samt terrorbegivenheder i Sverige og Norge er blevet særligt fremhævet af manden, der skød og dræbte mindst 49 mennesker ved to moskeer i den newzealandske by Christchurch.

I en video og et offentliggjort »manifest« taler manden bag terroren om navngivne terrorister og terrorbegivenheder i Sverige og Norge. Og han anbefaler at abonnere på en svenskers blog. Berlingske har set på de skandinaviske referencer her:

»Den første begivenhed der ændrede min holdning var terrorangrebet i Stockholm 7. April 2017.«

»Noget var anderledes denne gang. Forskellen var Ebba Åkerlund.«

Terroren på Drottninggatan i den svenske hovedstad i 2017 fandt sted en fredag eftermiddag, da en uzbekisk asylsøger i en stjålen lastbil kørte ind i flere mennesker i gågaden. Fem personer blev dræbt og flere blev alvorligt såret.

Blandt de dræbte var den 11-årige Ebba Åkerlund. I manifestet skriver terroristen, at han ønsker at »hævne« hende. Den dræbte piges mor sagde fredag i en skriftlig kommentar til Aftonbladet: »Det er dybt tragisk, at Ebbas navn misbruges i politisk propaganda.«

Hyldest til norsk massemorder og terrorist

»Jeg har kort haft kontakt med Knight Justiciar Breivik.«

»Den egentlige inspiration fik jeg fra Knight Justiciar Breivik.«

Manden, der bliver kaldt retfærdighedens vogter, er terroristen Anders Breivik. 22. juli 2011 gennemførte han et terrorangreb mod regeringsbygninger i Oslo, hvor otte personer blev dræbt. Derefter begik han en massakre på en politisk sommerlejr for unge på Utøya, hvor 69 personer blev skudt og dræbt. Mange andre blev såret.

Anders Breiviks advokat har ifølge VG sagt, at han tvivler på, at der har været kontakt.

Den norske statsminister, Erna Solberg, har efter massakren i New Zealand på Twitter erklæret sin støtte til at gøre op med ekstremisme.

»Jeg støtter mange af dem, der har rejst sig imod etnisk og kulturelt folkemord … Anton Lundin Petterson.«

Svenskeren er nævnt i en opremsning af terrorister, som manifestet støtter. 22. oktober 2015 gik den 21-årige Anton Lundin Pettersson ind på en skole i Trollhättan. Med et sværd dræbte han tre personer. To blev såret. Anton Lundin Pettersson blev skudt, da politiet mødte frem og døde efterfølgende af sine sår. Svensk politi mener, at der var tale om en racistisk motiveret hadforbrydelse.

Uønsket hyldest til PewDiePie

»Husk gutter, abonner på PewDiePie.«

Fra sin bil lige inden terrorgerningen kom terroristen med opfordringen i en videoptagelse til at følge den svenske blogger. PewDiePies virkelige navn er Felix Kjellberg. Han er en af YouTubes mest populære vloggere – videobloggere – og gamere. På YouTube står han opført til at have 89.472.448 abonnenter, mens han har lagt 3.778 videoer ud.

Under kunstnernavnet PewDiePie har han været i kontroverser med Disney, der afbrød et samarbejde efter anklager om antisemitisme i en video. Han er også blevet anklaget for racisme. Felix Kjellberg har flere gange undskyldt, at han er gået over stregen i videoer.

»Det giver mig kvalme, at mit navn er blevet brugt af denne person,« skrev Felix Kjellberg på Twitter efter oplysningerne om videoen under massakren i New Zealand.

Island og Finland er også nævnt i opremsninger i manifestet. Danmark er ikke nævnt.