OVERBLIK: Det ved vi om angrebet i New Zealand

New Zealand er fredag blevet ramt af blodige skyderier i to moskéer i byen Christchurch. Her er overblikket.

Politiet er massivt til stede ved Masjid al_Noor moskéen i det centrale Christchurch, hvor en gerningsmand omkring klokken 13.40 lokal tid åbnede ild mod bedende muslimer under fredagsbønnen. Reuters Tv/Reuters Fold sammen
Læs mere

Adskillige mennesker er såret og dræbt, efter skudangreb i to moskéer i New Zealands tredjestørste by Christchurch. Mange detaljer er stadig uklare.

Her er, hvad vi ved om angrebet lige nu:

- Der er 49 dræbte ved angrebet på to moskéer, siger New Zealands premierminister ifølge nyhedsbureauet AFP. Skyderierne fandt sted under fredagsbønnen.

- New Zealands premierminister kalder angrebet for et "terrorangreb."

- Tre personer er blevet varetægtsfængslet mistænkt for at have »forbindelse til angrebet.«

En af dem er en australier, der har livestreamet angrebet på Facebook.

- Australiens premierminister bekræfter, at en australsk person har deltaget i angrebene. Scott Morrison siger, at angrebet er blevet udført af en "ekstremistisk, højreorienteret, voldelig terrorist."

- Australieren formodes at stå bag selve skyderierne i moskeerne. Han livestreamede angrebet på Facebook. Videoen cirkulerer på internettet.

- Et længere manifest fyldt med konspirationsteorier og fremmedhad blev lagt på nettet før angrebet. Det formodes at være skrevet af gerningsmanden, da det beskriver planer for de udførte angreb.

- Flere bilbomber er blevet fundet og deaktiveret i byen. Motivet er stadig ukendt, siger politikommissær Mike Bush til pressen.

- Der er omkomne i både al Noor-moskeen og Linwood-moskeen. Begge i Christchurch.

- I hele landet bliver muslimer nu opfordret til at holde sig væk fra moskéerne. Ifølge The Guardian har politikommissær Mike Bush i øvrigt opfordret indbyggerne i Christchurch til at »lukke dørene, til de hører fra politiet igen.« Hele byen er lukket ned, og moskeer landet over beskyttes politiet.

- Premierminister Jacinda Ardern har kaldt dagen for »en af New Zealands mørkeste dage«. I en kort tale har hun forklaret, at ofrene i høj grad kan have været flygtninge og migranter i landet.

- Omkring kl. 13.40 lokal tid gik en sortklædt mand ind i al-Noor moskée i det centrale Christchurch og åbnede ild.

- En video cirkulerer på nettet med optagelser af skyderiet. Politiet opfordrer alle til at undlade at dele videoen. Ifølge Radio New Zealand har gerningsmanden, som ifølge medier er 28 år, også lagt et angiveligt højreekstremistisk manifest på nettet.