Sverige vil indføre totalforbud mod mobiltelefoner i undervisningen

I Sverige har man i flere år diskuteret, om staten skal udstede et forbud mod at bruge mobiltelefon i klasselokalerne.

De svenske politikere overvejer, om skoleeleverne skal forbydes at benytte mobiltelefon i timerne. I dag er det op til den enkelte skole at tage den beslutning, og i Stockholm har ni ud af ti skoler allerede besluttet et forbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det kan meget snart blive forbudt for de svenske skoleelever at hive mobiltelefonen frem i undervisningen.

Forbuddet mod at bruge telefon i timerne er en del af den såkaldte januaraftale – den politiske flertalsaftale, som Stefan Löfvens nye regering indgik med Liberalerna og Centerpartiet. Det skriver Sveriges Radio og flere andre svenske medier.

I dag er det op til den enkelte skole at beslutte, om mobiltelefoner må bruges i undervisningen eller ej. Men nu skal der altså indføres et totalforbud, mener et politisk flertal. Forbuddet har til formål at øge elevernes koncentration, bremse mobning og ophøje lærernes status i klasselokalet, skriver Sveriges Radio.

Den svenske finansminister, Magdalena Andersson (S), har tidligere udtalt om forbuddet:

»Vi socialdemokrater vil fjerne enhver hindring for elevernes mulighed for at kunne klare skolegangen og forme deres fremtid.«

Der er dog stadig en del uafklarede spørgsmål i forhold til, hvordan det landsdækkende forbud skal føres ud i livet.

Diskussionen om helt at forbyde telefoner i klasselokalerne har stået på et par år, og Liberalerna har længe opfordret til et forbud. Partiet ønsker også, at forbuddet skal omfatte gymnasierne, men det er uvist, om de øvrige partier i alliancen også ønsker det.

Flere af partierne uden for den politiske aftale mener, at det bør være op til lærerne og rektorerne at fastlægge en mobilpolitik.

Ifølge lektor i anvendt IT hos Göteborg Universitet Torbjörn Ott er et forbud den helt forkerte vej at gå. Han anerkender, at mobiltelefonen kan forstyrre elevernes koncentration. Men i stedet for at forbyde telefonerne bør man finde ud af, hvordan man integrerer dem i undervisningen, siger han ifølge nyhedsbureauet TT:

»Man fjerner et værktøj, som er så centralt i denne verden. Så lægger man jo låg på at kunne udvikle en gunstig brug af mobiltelefoner i skolen.«

I Stockholm har ni ud af ti skoler allerede besluttet, at telefonen ikke må bruges i undervisningen. Her kræver flere skoler, at eleverne afleverer telefonerne, inden undervisningen begynder, skriver Svenska Dagbladet.