Politikere snyder uden om køen med syge forklaringer: »Jeg bryder mig slet ikke om vacciner«

Hvorfor vente i månedsvis på det frelsende stik, når man selv leder vaccineprogrammet eller har gode forbindelser til dem, der gør? Adskillige sydeuropæiske politikere og andre indflydelsesrige personer er blevet afsløret i at snyde sig frem i køen.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Skal man tro Javier Guerrero, måtte han nærmest holdes fast, mens kanylen blev tvunget ind i hans overarm. Det var medarbejderne, som hårdnakket insisterede på, at han skulle vaccineres, bedyrer sundhedsrådmanden i den spanske by Ceuta.

»Jeg bryder mig slet ikke om vacciner, ikke en gang mod influenza,« hævdede han torsdag på et pressemøde. Men ikke nok med det.

Guerrero var, tilføjede han, under alle omstændigheder i sin gode ret til et af de eftertragtede stik, der immuniserer mod covid-19, fordi han som leder af byens indsats mod pandemien »nu i et år har kæmpet i skyttegravene«.

Det kan diskuteres, hvor stor smittefaren er på et chefkontor i en sundhedsforvaltning, i hvert fald sammenlignet med hospitalernes covid-19-sengeafsnit og intensivafdelinger. Under alle omstændigheder er Spaniens vaccinationsregler klare: først plejehjemsbeboere og andre særligt udsatte ældre. Så sundhedsarbejdere, som er i kontakt med covid-19-patienter. Og først derefter kommer turen til resten af befolkningen – herunder bestanden af folkevalgte.

Sygeplejersker behandler en covid-19-patient på Reina Sofia-hospitalet i Murcia, hvor den regionale sundhedsminister er blevet tvunget til at trække sig, efter at han sammen med sin kone havde snydt sig frem i vaccinekøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcial Guillen/EPA/Ritzau Scanpix.

Vaccinerede konen og hele forvaltningen

Ifølge udregninger foretaget med en til formålet udviklet beregner vil denne spanskbosatte og 56-årige dignitar tidligst få sit stik til juni. Foran i køen står mindst 13 millioner personer.

I den situation er fristelsen til at snyde foran naturligvis stor, når man selv kontrollerer vaccinationsprocessen eller har gode forbindelser til dem, der gør. Og Ceuta-rådmanden er langtfra alene om at være faldet for den.

Både spanske og italienske medier har de seneste dage kunnet fortælle, hvordan politikere og andre indflydelsesrige personer har sørget for at få det første stik – stik imod alle regler.

I sydøstspanske Murcia blev den regionale sundhedsminister onsdag tvunget til at træde tilbage efter afsløringen af, at han havde ladet sig vaccinere sammen med sin kone og 400 ansatte i sundhedsforvaltningen.

I syditalienske Puglia var undskyldningen for at give en storentreprenør og syv medarbejdere et stik, at hans firma deltager i ombygningen af et af regionens store hospitaler.

En frivillig ambulancefører modtager som en af de første sin velfortjente covid-19-vaccine på et hospital i Torino, men både i Italien og nabolandet Spanien er adskillige indflydelsesrige personer blevet afsløret i at springe foran i køen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tino Romano/EPA/Ritzau Scanpix.

Eksemplarisk straf i Valencia

Andre steder er det borgmestre, som lader sig »overtale«. Og på et plejehjem i Madrid havde man indkaldt såvel tidligere medarbejdere som andre venner af huset til tage del i løjerne, da vaccinerne nåede frem.

Snyderiet vil næppe forsinke vaccinationsprocessen nævneværdigt. Også fordi mange af de ureglementerede stik bliver foretaget med »sjatterne« – de rester, der er tilbage i flaskerne med vaccine, hvis man ikke har de rigtige kanyler til at få seks hele doser ud af dem.

Men det gør ikke indignationen mindre hos sundhedsarbejdernes repræsentanter som eksempelvis formanden for den italienske lægeforening, Filippo Anelli.

»Man burde vise større respekt for os, der har betalt en ekstremt høj pris. Næsten 300 læger er døde af covid-19 i Italien, heraf ti alene i Puglia,« siger han til Corriere della Sera og minder om, at vaccinationen af tandlæger, der også er en risikogruppe, endnu ikke er gået i gang.

I den spanske by Valencia truer regionalregeringen med en eksemplarisk straf: Borgmestre og andre myndighedspersoner, der har snydt sig til den første dosis, kan godt glemme alt om at få nummer to, der giver fuld immunitet.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa