Polen brokker sig over ikke at have modtaget »en eneste cent« fra EU i coronahjælp – de har fået 7,4 milliarder euro

Om mindre end to uger skal de hjemmeisolerede polakker stemme til et præsidentvalg, der bliver stadigt mere absurd. Valget skal finde sted pr. brevstemme, men chefen for postvæsnet er lige blevet fyret. Og rollen som hovedfjende skal tilsyneladende spilles af EU.

Polens premierminister Mateusz Morawiecki har beklaget sig over manglende hjælp fra EU i kampen mod coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mateusz Marek/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lader til at være »en vis mangel i kommunikationen« lød det i et brev forleden, sendt fra EU-kommissionen til den polske regering.

I et interview i Gazeta Polska havde leder af regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski tordnet mod »det svage EU«. Og i parlamentet havde premierminister Mateusz Morawiecki erklæret, at Polen ikke havde modtaget »en eneste cent fra EU« til at håndtere coronakrisen.

Polen er imidlertid det land, der suverænt har modtaget flest penge fra EU, viser en opgørelse fra European Stability Initiative. Mens det hårdest ramte EU-land Italien har modtaget 2,3 milliarder euro ud af den første EU-hjælpepakke på 37 milliarder, har Polen med sine hidtil 606 coronadødsfald fået flere end tre gange så mange penge: 7,4 milliarder euro.

Bare for at sætte tallene i proportion er det mere, end det i Danmark har kostet at bygge seks helt nye supersygehuse og renovere 14 eksisterende.

EU som yndlingsmodstander

Men der venter et polsk præsidentvalg om hjørnet, og modstanden mod EU er et af de emner, der virkeligt kan få kernevælgerne op af stolen, viser en ny måling fra tænketanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

Mere end halvdelen af dem, der stemmer på den siddende præsident Andrzej Duda, mener, at polske værdier er under pres i Europa. Og hele 64 procent mener, at polsk lov altid bør have forrang for EU-lov.

»EU-politik bliver udstillet som en kamp mellem Bruxelles og de nationale hovedstæder. Men det er fundamentalt forkert og potentielt livsfarligt for hele det europæiske projekt,« skriver Piotr Buras, Warszawa-chef for ECFR, i en ny analyse.

Præsident pr. brevstemme

Selve det polske præsidentvalg tegner til at blive en mere og mere absurd affære. Det er planlagt til 10.maj, og på trods af at Polen, som så mange andre lande er lukket ned, insisterer regeringen på at afholde det.

77 procent af polakkerne ville foretrække, hvis valget kunne udskydes.

Men som Jaroslaw Kaczynski selv siger til polsk radio, vil det være meget sværere for præsident Duda at genvinde posten på den anden side af coronaepidemien, hvor en økonomisk krise formentligt vil hærge:

»Folk giver altid myndighederne skylden for den slags,« siger Kaczynski ifølge New York Times.

I stedet vil regeringen gøre det muligt for alle at brevstemme.

Selv om den nødvendige lovgivning endnu ikke er gået igennem Senatet, som oppositionen kontrollerer, er forberedelserne allerede i fuld gang – og i stedet for en uafhængig valgkommission er det regeringen selv, der står for det.

Postarbejderne har advaret om, at de umuligt kan nå at aflevere de 30 millioner stemmesedler hjemme hos folk – og samle dem ind igen.

Men nu er direktøren for postvæsenet og tre underdirektører blevet fyret og erstattet med folk fra Forsvarsministeriet, skriver Financial Times.

Det er kun præsidenten, der har mulighed for at føre valgkamp, og oppositionen er begyndt at kalde deres eget land for en bananrepublik.

»Hvordan skal man stemme, hvis man sidder i karantæne? Er det en hemmelig afstemning? Hvem skal tælle stemmerne op?« spørger Warszawas borgmester Rafal Trzaskowski, der tilhører oppositionspartiet Borgerplatformen, i Financial Times.

»Det som regeringen har planlagt 10. maj har intet at gøre med et valg,« siger hans partifælle i EU-parlamentet, den tidligere EU-rådsformand Donald Tusk, tirsdag i en video.

Derfor har han nu besluttet sig for ikke at stemme. Medmindre han har fundet en vej tilbage til Polen fra Bruxelles, skal han slet ikke bekymre sig. De 2,5-3 millioner registrerede polske vælgere i udlandet får formentligt slet ikke mulighed for at stemme.