I ly af coronakrisen har to EU-lande netop indskrænket demokratiet – EU-Kommissionen er tavs

Først var det Ungarn, og nu har også Polens regeringsparti udnyttet coronakrisen til at styrke sin egen magt. Som en del af en økonomisk hjælpepakke er reglerne til det forestående polske præsidentvalg netop blevet ændret.

Jaroslaw Kaczynski (til venstre) er leder af det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed og så fredag nat til, da en kontroversiel lovpakke blev hastet igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leszek Szymanski/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Demokratiet er bogstaveligt talt skrumpet natten over.«

Chefredaktør Bartosz Węglarczyk er en af de polakker, der lørdag vågnede op til nyheden om en usædvanlig lovændring, som det polske regeringsparti PiS havde lagt på bordet klokken 02.30 natten til lørdag. Klokken 04 var det vedtaget.

»Polen følger Viktor Orbáns eksempel i Ungarn og er ved at rykke sig løs fra Europa. På vej længere ud i perifirien end nogensinde før,« skriver Bartosz Węglarczyk i et indlæg på Polens største internetportal, Onet.pl.

Mandag blev en anden kontroversiel lov i Ungarn som ventet stemt igennem. Loven forlænger landets nødretstilstand på ubestemt tid og afskaffer de facto demokratiet og ytringsfriheden.

Ifølge kritikere kan premierminister Viktor Orbán nu styre landet pr. dekret. Samtidig kan man få op til fem års fængsel for bevidst at sprede desinformation, der forhindrer regeringen i at modgå coronaviruspandemien.

»Sprogbrugen er vag nok til at kunne omfatte næsten enhver kritik af regeringens sundhedspolitik,« bemærker den amerikanske østeuropaekspert Anne Applebaum i en artikel i The Atlantic.

Der er på loven ikke nogen fast solnedsgangsklausul – altså en dato, hvor loven senest ophæves.

Et valg under nedlukning

I Polen vil det nye lovforslag gøre det muligt for folk at brevstemme til landets forestående præsidentvalg 10. maj, hvis de er ældre end 60 år eller sidder i karantæne eller hjemmeisolation på grund af coronaviruspandemien. De mange polakker, der befinder sig i udlandet, vil ikke få mulighed for at stemme.

Oppositionen er rasende og kræver i stedet præsidentvalget udskudt, skriver Politico.eu. De mener, at regeringspartiet ulovligt udnytter coronakrisen til at styrke deres egen magt.

Polen er som mange andre lande lukket ned indtil 11. april. Folk må kun forlade deres hjem, hvis der er påtrængende behov for det, og forsamlinger på over to mennesker er forbudt. Men regeringen har ikke indført en nødretstilstand, der ifølge polsk lov automatisk ville udskyde ethvert valg, indtil 60 dage efter nødretstilstanden er ophørt.

Den polske menneskerettighedsorganisation Civil Development Forum er ikke i tvivl om, at landet de facto allerede er i nødretstilstand, og at det vil være i strid med forfatningen, hvis regeringen benægter det.

»Regeringens juridiske populisme truer basale borgerrettigheder,« siger jurist Eliza Rutynowska fra organisationen til Politico.eu.

Coronakrisen har boostet opbakningen til præsident Andrzej Duda, der i en meningsmåling er gået fra 46,4 procents til 65 procents opbakning.

Som led i en hjælpepakke

Det polske lovforslag skal mandag stemmes igennem det polske overhus, Senatet, der er kontrolleret af oppositionen.

Men ændringen af valgreglerne er blevet skrevet ind i en større lovpakke, der blandt andet skal komme de økonomisk trængte polske borgere og virksomheder til hjælp under coronakrisen. Derfor befinder oppositionen sig i det umulige valg enten at stå vagt om demokratiet eller udstille sig selv som dem, der ikke bekymrer sig om Polens arbejdsgivere og ansatte, skriver Bartosz Węglarczyk på Onet.pl.

Den finte virkede da også, da store dele af oppositionen stemte for den samlede lovpakke i underhuset fredag nat – og dermed mudrede billedet af regeringens magtmisbrug.

I det hele taget har coronaviruspandemien fristet verdens magthavere til at udvide deres egne beføjelser og ride på den bølge af popularitet, der som regel tilgår en statsleder i en krisesituation, skriver Anne Applebaum i The Atlantic.

Hvis man fremstår stærk og handlekraftig, kan man måske dække over, at ens egen politik for længst har skræmt højtuddannede og læger ud af landet og efterladt det endnu mere sårbart for coronavirussen.

»Under normale omstændigheder ville den ungarske opposition aldrig gå med til så eklatent en overførsel af magt, især ikke når den ser ud til at skulle dække over regeringens egne fejl. Men i den her situation vil folk, som normalt ville stritte imod, gå med til det,« skriver Anne Applebaum.

Ingen har lyst til at fremstå upatriotiske eller på nogen måde stille spørgsmål ved, om regeringen ønsker andet end borgernes bedste.

Europa-Kommissionen ser til

Indtil videre har EU-Kommissionen været påfaldende tavs om udviklingen i Ungarn og Polen.

»Det er op til medlemslandene selv at bestemme, hvorvidt man vil udsætte planlagte valg i den nuværende situation,« lyder det i en udtalelse fra Europa-Kommissionen om valget i Polen til Politico.eu.

Ungarns og Polens magthavere har retteligt vurderet, at Bruxelles, Paris og Berlin har andet at tænke på lige nu, skriver chefredaktør Bartosz Węglarczyk på Onet.pl:

»Når Europa vender tilbage til arbejdet, vil Polen og Ungarn allerede have taget et skridt længere væk.«