Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Regeringer verden over indfører i disse dage drastiske indgreb i borgernes frihed som udgangsforbud og forsamlingsforbud for at bekæmpe coronavirussen.
I Ungarn går den nationalistiske leder, Viktor Orban, nu skridtet videre. Han vil bruge coronakrisen som løftestang til at sætte demokratiet ud af kraft. Ungarns nødretstilstand siden 11. marts skal forlænges på ubestemt tid. Sådan lød det i et radikalt lovforslag, der blev sendt til landets parlament sent fredag aften.
»Det er en de facto afvikling af demokratiet og ytringsfriheden,« siger Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, til Berlingske.
Lovforslaget betyder, at parlamentet lukker, at der ikke skal afholdes valg, og at regeringen regerer pr. dekret.
Heri står også, at man risikerer fem års fængsel, hvis man spreder falsk information. Hvis man blokerer for tiltag, som skal stoppe smittespredningen, kan fængselsstraffen blive endnu længere, skriver Reuters.
De vage formuleringer har fået journalister og regeringskritikere til at frygte, at loven kan blive brugt til at lukke munden på dem, skriver avisen Neue Zürcher Zeitung.
Flugter med Orbans autoritære linje
Lovforslaget ligger i forlængelse af den autoritære retning, som Viktor Orban i forvejen står i spidsen for. Coronakrisen er generelt blevet en katalysator, der styrker de budskaber, som regeringscheferne flere steder i verden havde forinden, forklarer Lykke Friis.
»Det ser man blandt andet med grænselukninger. De lande, som i forvejen var skeptiske, forstærker det budskab,« siger hun.
Ungarn, som har ti millioner indbyggere, havde søndag 103 coronasmittede og fire døde. Her har man lukket alle skolerne og begrænset åbningstiderne for butikker og restauranter. I et kontroversielt træk har man også lukket grænserne for alle andre end ungarske statsborgere.
Men i begyndelsen bagatelliserede Viktor Orban coronakrisen, ligesom man også har set det med USAs præsident, Donald Trump. Coronavirussen blev gjort til et problem, som migranter bragte til Ungarn. Orban kom for sent i gang med sine tiltag for at inddæmme smitten, og det fik han kritik for, lyder det fra Lykke Friis.
»Så nu kommer han med en ekstra hård reaktion for at vise handlekraft,« siger hun.
Advokat og ekspert i ungarnske forhold, Kim Lane Scheppele fra Princeton University, siger til avisen Neue Zürcher Zeitung, at Viktor Orbans regering vil kunne vedtage nye love og selv beslutte, om de vil bruge de eksisterende. Landets forfatningsdomstol vil blive den eneste myndighed, der fører tilsyn, og den støtter i forvejen regeringen.
»Loven udstyrer Orban med fulde diktatoriske beføjelser,« siger Kim Lane Scheppele.
Parlamentet skal ganske vist godkende lovændringen. Men hvis man forventer, at parlamentet kan spænde ben for Viktor Orbans lovforslag, er svaret med stor sandsynlighed nej.
»Han har stort flertal, og det hænger sammen med, at man for flere år siden ændrede forfatningen. Så det kommer til at gå igennem,« siger Lykke Friis.