Østrig vedtager forbud: Muslimske piger må ikke længere bære tørklæde i skolen

Endnu et europæisk land begrænser nu retten til at bære tørklæde i offentligheden.

Arkivfoto. Billedet er taget på den muslimske La Reussite-skole uden for Paris, Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE

Opdatering kl 15:24: Tidligere fremgik det ikke, at forbuddet mod religiøs hovedbeklædning udelukkende gælder Østrigs grundskoler. Her er eleverne typisk op til 9-10 år gamle. Det er nu tilføjet til artiklen.

Den østrigske regering har fundet flertal for en ny lov, som forbyder muslimske piger at have tørklæde på i landets grundskoler.

Det skriver Deutsche Welle og flere andre medier.

Loven er blevet vedtaget med et snævert flertal bestående af det konservative regeringsparti Folkepartiet og det højreorienterede parti Frihedspartiet.

Resten af det østrigske parlament stemte imod loven, som nu ventes at skulle prøves for landets forfatningsdomstol.

Lovforslaget har været genstand for en del debat i Østrig. Af lovteksten fremgår det, at »ideologisk eller religiøst påvirkede beklædningsgenstande, som er forbundet med en tildækning af hovedet«, forbydes i grundskolen. Grundskolen indeholder de første fire klassetrin, og de ældste elever i grundskolen er typisk 9-10 år gamle.

Det nævnes ikke direkte, at der udelukkende er tale om muslimske tørklæder. Men regeringen har fastslået, at kippaen, som bæres af nogle jødiske drenge, eller den hovedbeklædning, som bæres af sikh-mænd, ikke forbydes med den nye lov.

Østrigs største muslimske samfundsorganisation, IGGO, har fordømt lovforslaget som »skamløst«, og mener at det skaber yderligere splittelse i Østrigs befolkning. De siger, at kun et »mikroskopisk antal« piger bærer tørklæde i den østrigske grundskole.

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, ser et tørklædeforbud som et tiltag, der skal forbedre integrationen af muslimer.

Regeringen erkender, at loven sandsynligvis vil ende hos Østrigs forfatningsdomstol. Lovens modstandere vil prøve beslutningen ved retten – enten med begrundelse i, at den »diskriminerer religiøst« eller fordi lovgivning, der påvirker skoler ofte skal vedtages med to-tredjedeles flertal i Østrig.

Ligesom i Danmark har den østrigske regering tidligere gennemført et maskeringsforbud, der skal hindre muslimske kvinder i bære niqab, som tildækker hele ansigtet. Loven straffer tildækning af ansigtet i det offentlige rum med en bøde på op til 150 euro (ca. 1.125 kr.).

I alt er omtrent 50 personer blevet anmeldt for at overtræde forbuddet, siden det trådte i kraft i oktober 2017.

Frankrig, Belgien, Holland, Bulgarien og dele af Tyskland er blandt de EU-lande, der har vedtaget love, der begrænser retten til at bære tørklæde i offentligheden.