Merkel strammer grebet: Så forsvandt det sidste håb om en normal jul

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kvalte sent onsdag det sidste håb i befolkningen om, at det bliver muligt at holde en normal jul i år. Tværtimod bliver der restriktioner for julefester, og under julehandlen kan man komme til at stå i lange køer. Uden for butikken.

 
I Tyskland har forbundskansler Angela Merkel skærpet coronarestriktionerne hen over julen. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Tyskerne har nu fået planen for deres coronajul. Da forbundskansler Angela Merkel efter mange timers intense forhandlinger med delstaterne dukkede op til et pressemøde sent onsdag aften, forsvandt det sidste håb om, at det kan blive en nogenlunde normal julemåned i Tyskland.

Væk var kanslerens tidligere håbefulde udtalelse om, at nedlukningen i november skulle redde julen. Tværtimod gælder det fortsat om at begrænse kontakt med andre mest muligt i den tid, hvor det normalt gælder om netop at være sammen.

»Vi er nødt til at gøre endnu en kraftanstrengelse,« sagde Merkel.

»Og den klare erklæring fra regeringen og delstaterne er, at situationen ikke tillader os at ophæve novemberrestriktionerne.«

Det berømte stormagasin KaDeWe prøver at indgyde julestemning, men skærpede coronarestriktioner vil lægge store begrænsninger på tyskernes juleindkøb og julefejring i det hele taget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix.

Detaljerne i de vedtagne restriktioner bliver først officielt præsenteret af Merkel i den tyske forbundsdag torsdag. Men de tyske medier offentliggjorde onsdag aften en række bekræftede oplysninger fra det virtuelle møde mellem kansleren og ministerpræsidenterne for de 16 delstater.

Berlingske har via fire store, tyske nyhedsmedier, Die Welt, Der Spiegel, Tagesschau og Bild, forsøgt at stykke et billede sammen af en jul som ingen anden, der kan blive en prøvelse for befolkningen i Tyskland.

Planen for tysk coronajul

Kontakt skal holdes på et minimum, og så vidt muligt skal man blive hjemme og arbejde hjemmefra. Private sammenkomster med venner, slægtninge og bekendte må kun inkludere to husstande og maksimalt fem personer. Børn under 14 år er undtaget i begrænsningen.

Forsamlingsforbuddet bliver lempet i julen fra 23. december. Her skal private sammenkomster med »den nærmeste familie eller vennekreds« være muligt med op til ti voksne. Børn tilhørende husstandene tæller ikke med i begrænsningen. Lempelsen fra de fem personer må højst vare frem til 1. januar. De enkelte delstater kan selv beslutte at genindføre reglen om maksimalt fem personer inden nytår.

Undtaget er områder med særligt lave smittetal. Det gælder for Slesvig-Holsten og kan blive relevant for Mecklenburg-Vorpommern, fordi de tyske grænseområder til Danmark i øjeblikket skiller sig ud med lavere smitteniveau end resten af landet. I Slesvig-Holsten vil man indtil videre kunne mødes op til ti personer i december.

I den modsatte ende bliver der krav om skærpede restriktioner i områder, der bliver betegnet som »super hotspots«, når de har flere end 200 nye smittede pr. 100.000 i en syvdagesperiode.

Det vil i øjeblikket gælde for hele Berlin og 62 øvrige lokalområder, »Landkreise«, i Tyskland. Hildburghausen nord for Nürnberg har de seneste dage været i fokus som det hårdest ramte område med 530 nye smittede pr. 100.000 indbyggere.

Skolernes juleferie skal i hele Tyskland fremrykkes til 19. december. Tanken er, at eleverne så vil have mindre kontakt med andre i dagene op til, at de skal holde juleaften med ældre familiemedlemmer.

Skoler i områder, der er hårdt ramt af smitte, kan indføre såkaldt Hybridunterricht med skiftevis undervisning i klassen og hjemmeundervisning. Merkel havde ønsket at gå længere med skolerestriktionerne, men det var ifølge de tyske medier et af de punkter, der fik mødet til at trække ud til langt ud på aftenen, og delstaterne stod fast på at gøre det frivilligt, om man vil skærpe restriktionerne.

I forbindelse med efterårets nedlukning har den tyske regering og delstater flere gange understreget, at det er en absolut topprioritet at holde skolerne åbne.

Juleudsmykningen i Tyskland er ved at være på plads som her i butiksgaden Sögestrasse i Bremen, men det kan blive svært at finde julestemningen, når skærpede coronarestriktioner træder i kraft i december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Focke Strangmann/EPA/Ritzau Scanpix.

Julehandlen bliver underlagt skrappe krav. I butikker, indkøbscentre, supermarkeder og stormagasiner bliver antallet af kunder begrænset ud fra indkøbsarealet. For arealer over 800 kvadratmeter må der i december kun være én kunde pr. 20 kvadratmeter. Op til den størrelse fastholdes reglen om, at man kan beregne én kunde pr. ti kvadratmeter. Det vil også være gældende for mindre butikker. Mundbind er påkrævet, også foran butikker og på parkeringspladser.

I Berlin har man flere dage kunnet opleve lange køer for at komme ind i supermarkeder. Nu bliver kravene endnu strammere. Det rammer også julehandlen i de tyske stormagasiner.

Merkel og den tyske regering havde foreslået en begrænsning på én kunde pr. 25 kvadratmeter inden mødet i et arbejdspapir, hvilket blev mødt med massiv kritik af den tyske detailhandel.

Fyrværkeri skal man helst undgå nytårsaften. Et generelt forbud mod fyrværkeri kunne man ikke blive enige om på mødet, men delstaterne skal forhindre fyrværkeri på offentlige pladser, hvor mange mennesker kan stimle sammen. Målet er at undgå at belaste hospitaler med fyrværkeriskader og at undgå større menneskemængder. Det normale offentlige fyrværkeri som ved Brandenburger Tor i Berlin skal delstaterne undgå.

Skiturisme bør være forbudt frem til minimum 10. januar. Den tyske regering skal arbejde for et fælles europæisk forbud mod skiferier i julen. Det var et krav fra Bayerns ministerpræsident, Markus Söder. Bayern er hårdt ramt af smitte, og Söder havde op til mødet talt for endnu hårdere restriktioner. Fra Schweiz og Østrig lød det onsdag, at man ikke umiddelbart er indstillet på et forbud.

Deutsche Bahn skal sørge for mere afstand mellem passagerer i togene. Kun hvis man rejser sammen, kan man sidde ved siden af hinanden. Til gengæld skal der være flere togvogne og øget kapacitet. Kontrollen med mundbind bliver skærpet.

Nedlukningen for november er blevet forlænget til at gælde frem til foreløbig 20. december. Det vil sige lukkede restauranter, barer, cafeer, fitnesscentre, teatre, koncertsale og en nedlukning af stort set alle fritidsaktiviteter. Merkel advarede på pressemødet om, at det langtfra er sikkert, at restriktionerne bliver ophævet efter den dato, hvis smittetallene ikke er faldet markant.

De nye coronarestriktioner gælder for december. De færreste i Tyskland forestiller sig, at restriktionerne derefter bliver fjernet.

Tværtimod kalkulerer politikerne med, at lempelsen af forsamlingsforbuddet i juledagene betyder yderligere smitte. 15. december er der planlagt et nyt møde mellem kansler Merkel og de 16 ministerpræsidenter for de tyske delstater. Her skal de aftale, hvilke coronarestriktioner der skal gælde i det nye år.