Mens flere danske elever endnu ikke har været i skole i år, går Norge langt for at sikre åbne skoler

Trods nedlukning og nye restriktioner i Norge anbefaler Folkehelseinstituttet, at landets skoler forbliver åbne. Restriktioner, der berører børn og unge, er blandt de sidste, der skal indføres – og de første, der bør lettes, lyder anbefalingen fra instituttet.

På Allerslev Skole i Lejre Kommune var det et kærkomment gensyn, da de mindste elever i starten af februar igen kunne starte fysisk i skole. Anderledes står det til i Norge, hvor eleverne har gået fysisk i skole siden maj 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mange danske skoleelever efterhånden må have glemt, hvordan en normal skoledag forløber, gør man i Norge, hvad man kan for at holde skolerne åbne.

Selvom Norge er midt i en større nedlukning, anbefaler det norske Folkehelseinstituttet (FHI), at skolerne forbliver åbne.

»I tråd med regeringens strategi om at beskytte børn og unge er det et overordnet mål at holde skoler åbne. Foranstaltninger, der berører børn og unges grundlæggende rettigheder, skal være blandt de sidste, der skal indføres, og de første, der skal lettes,« skriver FHI i en anbefaling.

De åbne skoler skal styres med hjælp af Norges »trafiklysmodel«, der kategoriserer landets skoler, så nationale nedlukninger kan undgås og erstattes af lokale eller regionale skolelukninger baseret på lokale smitteudbrud.

Modellen medfører, at alle skoler og gymnasier som udgangspunkt holder åbent – også når smittetallet er højt. De enkelte skoler skal så indføre restriktioner, alt efter om de bliver vurderet til at befinde sig i i grøn, gul eller rød kategori.

Lige nu er ingen norske skoler på det grønne niveau – alle er som minimum i gult. På det gule niveau er der krav om, at de enkelte klasser ikke må mødes med elever fra andre klasser – heller ikke i frikvartererne. Lærere og ansatte bør holde god afstand til eleverne.

Og så er der det røde niveau, der er alternativet til nedlukning. Her bliver hver enkelt klasse delt op i endnu mindre grupper, og skolelederne kan vælge, om eleverne skal møde på forskellige tidspunkter og på skift modtage undervisning hjemmefra.

Det norske Stortinget anbefaler, at kommuner med stigende infektion blandt børn og unge bør indføre rødt niveau-initiativer på skolerne fremfor at lukke dem.

I Oslo, hvor smitten er mest udbredt, har man alligevel set sig nødsaget til at lukke skolerne for en periode. FHI skriver i erklæringen, at man generelt ikke anbefaler lukning af skoler til trods for stigende smitte, men at dette kan være nødvendigt kortvarigt og i enkelte tilfælde.

Det gælder blandt andet under udbrud sted, hvor en skole kan lukke, mens man venter på testresultaterne. Det kan også være nødvendigt rent logistisk at overgå til digital undervisning, hvis flere lærere eller elever er i karantæne.

Det er kommunerne selv, der ud fra en række kriterier vurderer, om den pågældende skole eller institution bør gå fra gult til rødt.

Tredje smittebølge

Norge håber, at trafiklysmodellen kan sikre, at flere skoler kan holde åbent, selvom Norge er på vej ind i en potentiel tredje smittebølge.

Antallet af daglige tilfælde har været støt stigende siden midten af februar. Dette fik statsminister Erna Solberg til i begyndelsen af marts at advare om kommende restriktioner.

Onsdag registrerede Norge 1.156 tilfælde, hvilket er det højeste antal coronatilfælde hidtil i landet, og sundhedsminister Bent Høie udtalte, at Norge er i en tredje smittebølge.

Daglige smittetilfælde i Norge: