Le Pen vinder i Frankrig: Nu kræver hun nyvalg

Emmanuel Macron havde sat alt ind på at vinde europaparlamentsvalget, men den symbolske sejr over de højrenationale kræfter, som ifølge den franske præsident truer Europa, udeblev, og nu er gode råd dyre.

Marine Le Pen vandt den franske duel mellem »patrioter og globalister« og fik revanche for forrige års nederlag til Emmanuel Macron i kampen om Élysée-palæet. Det skal have konsekvenser, mener hun.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY/AFP/Ritzau Scanpix

Et nederlag med omkring en pct. af stemmerne lyder ikke af alverden ved et europaparlamentsvalg. Men hvis en exitpoll offentliggjort først på aftenen holder, har de franske vælgere ikke desto givet en syngende øretæve til præsident Emmanuel Macron.

Ifølge målingen fra Ipsos/Sopra Steria har Marine Le Pens Rassemblement national (RN) vundet valget med 23,2 pct., mens regeringspartiet La République en Marche (LRM) må nøjes med 21,9 pct.

Faktisk er der tale om en lille tilbagegang for Le Pens højrenationale parti i forhold til valget i 2014. Når resultatet udgør en ydmygelse for Macron, er det fordi, han selv har været med til at piske en stemning op.

Præsidenten har de seneste uger kastet sig ind i kampagnen »med al min energi for at forhindre Rassemblement national i at komme først over stregen«. Og han har ikke sparet på dramatikken i sine advarsler mod RN og alliancen af den europæiske alliance af højrepartier, som bl.a. Dansk Folkeparti er en del af.

»Unionen står foran en eksistentiel trussel, og hvis jeg som statschef lod dem smadre det Europa, der har skabt fred og velstand, ville jeg blive stillet til regnskab af historien,« sagde Macron kort før valget i et interview med Frankrigs regionale aviser.

Marine Le Pen krævede straks, målingen blev kendt, at præsidenten »som minimum« udskriver nyvalg til Nationalforsamlingen. Vel at mærke med et nyt og mere proportionelt valgsystem, der vil sikre RN en indflydelse svarende til partiets opbakning.

Skud for boven til EU-visioner

Det sker næppe. Men Macron, der i forvejen står i en vanskelig situation efter De Gule Vestes nu seks måneder lange oprør, vil være tvunget til at reagere.

Regeringskilder, som avisen Le Monde har talt med, ville forud for valget ikke afvise, at Macron udskriver en folkeafstemning i forsøg på at genvinde legitimitet.

Det mest sandsynlige er dog, at han nøjes med en tilbundsgående regeringsomdannelse og sætter et nyt hold til at gennemføre de mange reformer, som fortsat er på bedding i anden halvdel af præsidentperioden.

Set i et europæisk perspektiv udgør nederlaget endnu et skud for boven til Macrons ideer om vidtgående reformer af EU-samarbejdet, og den franske præsidents rolle som bannerfører for yderligere euroipæisk integration er stærkt svækket.

Emmanuel Macron forekom, allerede da han hilste på folkemængden efter at have stemt i den nordfranske by Le Touquet, lettere mellemfornøjet. Exitpolls, der spår den franske præsidents parti et klart nederlag til Marine Le Pens Rassemblement National, har næppe gjort humøret bedre. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA/Ritzau Scanpix.

Voldsom fremgang til franske grønne

Mens hanekampen mellem Macron og Le Pen i sagens natur tiltrak sig størst opmærksomhed, stod de franske grønne ret beset for valgaftenens største sensation.

Europe Écologie- Les Verts (EELV) kom, ifølge målingen fra Ipsos/Sopra Steria, ind på en tredjeplads med 13,1 pct. af stemmerne. Foran såvel de konservative Les Républicains som socialisterne fra PS og »enhedslisten« La France insoumise.

EELV måtte nøjes med 8,95 pct. i 2014. Det forrygende resultat er et blandt en række eksempler på grøn fremgang overalt i Europa ved et valg, hvor kampen for at begrænse klimaforandringerne har været et hovedtema.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.