Kontroverser får dronningen til at skære igennem: Ingen familiemedlemmer må bære militæruniformer ved prins Philips begravelse

Den skandaleramte prins Andrew havde anmodet om at måtte bære en admiralsuniform – selvom han ikke er admiral – mens prins Harry måtte tage til takke med et jakkesæt. Ikke ligefrem et ønske scenario for dronning Elizabeth, der nu har besluttet, at ingen medlemmer af den kongelige familie må bære traditionelle militæruniformer ved prins Philips begravelse lørdag.

 
Sådan husker verden ham. Han levede så længe, at han længe var en ældre mand, og han var en ældre mand, som næsten altid i offentlig sammenhæng sagde et eller andet, som på den ene eller anden måde kunne forløse en stemning. Men han var aldrig bare et slotsmøbel eller en håndtaske. Han var noget. Video: AFP, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Ingen kongelige familiemedlemmer kommer til at bære militæruniformer, når prins Philip, der selv var et højtstående medlem af den britiske flåde og deltog i flere kampe, lørdag begraves.

Det har dronning Elizabeth besluttet efter flere dages spekulationer og kontroverser.

Det skriver The Daily Mail.

Beslutningen sker efter kontroverser om påklædningen til begravelsen, da ikke alle mandlige medlemmer af den kongelige familie længere kan bære militæruniform.

Dronningens beslutning går imod normal skik og tradition, hvor medlemmer af den kongelige familie med en militær rang altid bærer deres uniformer ved statslige højtideligheder, hvilket også har været gældende ved tidligere begravelser i familien.

Beslutningen skulle være truffet af dronningen for »at præsentere en samlet familiefront«. Et tiltagende ønske hos dronningen efter de seneste par ugers konflikter, efter at prins Harry og hertuginde Meghan i et interview kritiserede den kongelige familie.

Nu vil dresscoden lørdag i stedet være sørgeklæder, der for herrernes vedkommende betyder jakkesæt.

Problemet knytter sig til prins Andrew og prins Harry, der af vidt forskellige grunde har trukket sig fra kongehuset.

Prins Harry fik frataget sine ærestitler og rang i militæret, da han og hertuginde Meghan forrige år officielt meldte sig ud af kongehuset.

Prins Harry var en del af den britiske hær i mere end ti år, men ville ikke kunne møde op til begravelsen i den uniform, han bar til brylluppet med Meghan i 2018. Prinsen ville i stedet skulle bære en mindre formel uniform, hvor kun de medaljer, han har gjort sig fortjent til under sin tjeneste, ville være synlige. Mest sandsynligt ville det ifølge The Daily Mail være, at prinsen skulle møde op i jakkesæt. Og så ville prinsen, der længe har kæmpet for krigsveteraner, skille sig ud fra resten af sin familie og ydmygende flagre som lavere rangerende end sin onkel prins Andrew.

Skandaleprinsen

For dronningens beslutning løser nemlig også et andet problem, da dronningen og prins Philips søn, prins Andrew, skulle have anmodet om at møde op til begravelsen iført en admiralsuniform.

Anmodningen skulle være sket, til trods for at prinsen ikke officielt er udnævnt til admiral, der er en af de højeste titler i den britiske flåde og den højeste rang, en tjenestemand kan opnå.

Prins Andrew blev udnævnt til viceadmiral i Royal Navy i 2015, men forskellen på en admirals og en viceadmirals uniform er marginal.

Prins Andrew med sine forældre, dronning Elizabeth og prins Philip, til hestevæddeløb i 2016. Arkivfoto: Leon Neal/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Prins Andrew trådte i 2019 tilbage fra alle offentlige opgaver på grund af sit venskab med den anklagede sexforbryder Jeffrey Epstein. Prins Andrew er anklaget for selv også at have haft sex med mindreårige. Beskyldninger, han afviser.

Nu slipper dronningen for at tage stilling til, om hendes søn må bære admiralsuniformen eller ej, når prins Philip begraves ved en mindre privat ceremoni i St. George's Chapel i Windsor Castle på lørdag. Kun familie og venner vil være til stede.