Han håbede på comeback som højstemt begravelsesgæst – nu bliver skandalekonge igen klædt af og får »kronjuveler« vist frem

Ekskong Juan Carlos' saftige sexliv og umættelige appetit på rigdom endevendes i ny og veltimet dokumentar. Kontrasten til den spanske ekskonges netop afdøde »kære kusine Lilibet« er brutal.

Spaniens skandaleramte ekskonge har de seneste år stort set kun vist sig offentligt i forbindelse med royale dødsfald som her ved begravelsen af Luxembourgs storhertug Jean d'Aviano i 2019. Han er også med, når Elizabeth 2. mandag stedes til hvile. Men hvis Juan Carlos havde håbet på comeback i det gode selskab, bliver det ikke let efter en ny international dokumentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Premieren kunne næppe være faldet på et mere ubelejligt tidspunkt.

Det spanske kongehus meddelte først på ugen, at Juan Carlos 1. deltager i begravelsen af dronning Elizabeth 2. – på en »udgang« fra eksilet i Abu Dhabi, hvor han i et par år har siddet gemt af vejen.

Men når ekskongen mandag toner frem på alverdens tv-skærme, vil seerne have historien om hans saftige sexliv og økonomiske udskejelser i ubehagelig frisk erindring.

Det har HBO Max-serien »Saving the King« sørget for.

Dokumentaren har kunnet ses på den store amerikanske streamingtjeneste siden 9. september.

Den er naturligvis produceret længe før dronning Elizabeths død dagen forinden. Men man kunne have folkene bag serien mistænkt for at fremskynde premieren.

I hvert fald er kontrasten brutal.

Mens den afdøde britiske monark de seneste dage er blevet mindet med dyb respekt over hele kloden, er det umuligt at forestille sig en tilsvarende landesorg over Juan Carlos, både i og uden for Spanien.

Faktisk er det lidt af et mirakel, at det spanske monarki overhovedet har overlevet ham – i hvert fald indtil videre

Og »Saving the King« giver et interessant bud på, hvordan det er gået til.

Pralede med »kronjuvelerne«

Kongen har ikke noget tøj på. Han er splitternøgen. I adamskostume. Uden en trævl.

Fra sit skjulested i klipperne omkring en lille bugt, hvor den kongelige yacht har kastet anker, knipser Antonio Montero løs i ekstase over et scoop, der »enten ville gøre mig rig eller sende mig i fængsel«.

Men fotografen når knap at fremkalde billederne, før han sammen med et par kolleger, der også har været til stede, må stå skoleret i en privat klub på havnen i Palma de Mallorca.

Juan Carlos er personligt mødt op for at sikre sig, at de kompromitterende fotos ikke bliver publiceret.

»Da han havde gjort det klart, spurgte han: »Nå, hvad så, drenge« … om vi ikke syntes, at han var veludrustet,« fortæller Antonio Montero i dokumentaren.

Anekdoten fortæller to vigtige ting om Juan Carlos.

For det første, at folkene omkring kongen konstant var på vagt og sørgede for, at der blev ryddet op efter hans fejltagelser.

For det andet, at han – vel vidende, at det var sådan – følte sig usårlig.

Det faldt ham ikke ind, at han jo også kunne have beholdt badebukserne på. I stedet blev den pinlige situation udnyttet til at prale af de kongelige »kronjuveler«.

Sex i en varevogn

Det var Queca Campillo, der havde opsnuset kollegernes scoop med nøgenbillederne og alarmeret hoffet.

Fotojournalisten mødte Juan Carlos som nykronet konge kort efter diktator Francisco Francos død i 1975 og var siden hans elskerinde og fortrolige gennem det meste af livet.

I begyndelsen dyrkede de sex i en varevogn parkeret tæt på La Zarzuela-slottet.

Senere mødtes de i den elskovsrede, efterretningstjenesten indrettede til kongen, så han kunne hygge sig med sine mange damebekendtskaber under mere komfortable forhold.

Queca var også – og det er det interessante i denne sammenhæng – en central person den uformelle del af det sikkerhedsnet, som var spændt ud under kongen.

Hun tog sig diskret og effektivt af forholdet til pressen. Men kort før sin død i 2015 optog Queca en række videoer og lydfiler, hvor hun fortalte sin historie.

Hun var skuffet over Juan Carlos' opførsel under skandalen omkring hans forhold til dansk-tyske Corinna Larsen og følte, at hun ikke længere skyldte ham sin loyalitet.

Optagelserne er det mest interessante nye stof i »Saving the King«, der ikke føjer meget til den efterhånden velkendte skrækhistorie om Spaniens statsoverhoved indtil 2014.

Det er dokumentarens analyse af årsagerne til den monumentale deroute, som gør den interessant – også for Juan Carlos-aficionados.

Tag-selv-bord i demokratiets navn

Tidligere mediechefer fortæller, hvordan såvel journalister som politikere af alle kulører instinktivt slog ring om kongen under Spaniens svære overgang fra diktatur til demokrati i 1970erne og 1980erne.

Det var Franco, der havde indsat Juan Carlos som sin efterfølger. Derfor – og kun derfor – var de stærke totalitære kræfter i militæret loyale mod ham.

Kongen fremstod som den eneste garanti for det unge folkestyres overlevelse, hvorfor det var livsvigtigt at beskytte ham – ikke mindst mod sig selv.

Det var Spaniens mangeårige og fascistisk inspirerede diktator, Francisco Franco, der fandt på at genindføre det spanske monarki med Juan Carlos som konge. Det sikrede kongen støtte fra militæret under den vanskelige overgang til demokrati. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix.

Den spanske grundlov fra 1978 udstyrede monarken med altomfattende immunitet. Ikke kun i forhold til handlinger udført i embeds medfør men helt, aldeles og total.

En omstændighed, der senere har gjort det umuligt at retsforfølge Juan Carlos, hvilket vi vender tilbage til.

Med den legale beskyttelse og en tavshedens lov, som medierne i vid udstrækning pålagde sig selv, var der dækket op til et veritabelt tag-selv-bord.

Når det gik så galt – når han i den grad tog for sig af retterne – handlede det imidlertid også om Juan Carlos' karakter, eller mangel på samme.

Besat af penge

Ekskongens forhold til den materielle side af tilværelsen beskrives i dokumentaren med en af Scarlett O'Haras berømte replikker fra filmen »Borte med blæsten«:

»Om jeg skal lyve, stjæle, snyde eller dræbe. Gud er mit vidne. Jeg vil aldrig være sulten igen.«

Medlemmerne af Spaniens eksilerede kongefamilie, hvor Juan Carlos voksede op som ældste søn af tronarvingen Juan, gik næppe ligefrem sultne i seng.

Men de levede nøjsomt af penge indsamlet blandt påholdende adelsfolk, der »brokkede sig, blot jeg bestilte en cola«, beklagede han sig senere.

Det er muligvis en barndom under relativt beskedne kår, som har gjort Juan Carlos besat af luksus. Her ses den kongelige lystyacht »Fortuna« ved kaj i den foretrukne feriedestination, Palma de Mallorca. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jaime Reina/AFP/Ritzau Scanpix.

Ydmygelser, der lagde grunden til en oligark-agtig smag for luksus og nærmest febril besættelse af at puge så mange rigdomme sammen som muligt.

Samtidig gik det tidligt op for Juan Carlos, at han kunne slippe afsted med stort set hvad som helst.

Da han som stor teenager dræbte sin lillebroder Alfonso med et vådeskud, førte det måske nok til krise i familien. Men i medierne blev hans rolle i ulykken fortiet.

Returkommissioner og våbenhandel

Også økonomisk følte Juan Carlos sig udstyret med carte blanche.

Som tak for, at hans gode kontakter i de arabiske Golf-monarkier under oliekrisen i 1973 havde sikret Spanien leverancer, gav Franco ham lov til at tage kommission af hver importeret tønde.

En ordning, der angivelig fortsatte helt frem til 1990erne, og som grundlagde både kongens formue og en – i bedste fald – tvivlsom forretningsmodel.

De seneste års efterforskning har desuden afsløret procenter og mystiske gaver, der mere end ligner returkommissioner, i forbindelse med blandt andet våbenhandel og togbyggeri.

Juan Carlos' gode forbindelser i de arabiske Golf-monarkier har flere gange vist sig nyttigt, senest i forbindelse med eksilet i Abu Dhabi. Her ses han sammen med Saudi-Arabiens kong Abdullah i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP/Ritzau Scanpix (arkiv).

Potentielt ulovlige forhold, som anklagemyndighederne i både Spanien og Schweiz har forsøgt at retsforfølge Juan Carlos for.

Men uden held, blandt andet fordi han var beskyttet af den allerede nævnte immunitet frem til sin abdikation.

Når Juan Carlos i 2014 så sig tvunget til at opgive tronen, var det snarere fordi, han havde overtrådt de uskrevne spilleregler.

Fordi hans to store to passioner – for penge og for kvinder – i årene forinden var smeltet sammen og havde forvandlet sig til et uregerligt monster i form af en elegant, blond forretningskvinde med danske rødder.

Nemesis er en ung, blond kvinde

Juan Carlos mødte Corinna, der dengang endnu brugte sin fyrstelige eksmands efternavn, zu Sayn-Wittgenstein, under en jagt i 2004.

Han blev forelsket som en skoledreng.

Kort efter indledte de et forhold, og kongen begyndte at lege med tanken om at lade sig skille for på fuld tid at være sammen med sin 27 år yngre kærlighed.

Måske også fordi det hurtigt stod klart, at Corinna, der er datter af den danske luftfartschef Finn Bønning Larsen, ikke ville lade sig nøje med hverken varevogne eller hemmelige elskovsreder.

Juan Carlos forelskede sig hovedkulds i den 27 år yngre dansk-tyske forretningskvinde Corinna Larsen. Det viste sig at være en dårlig idé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Von Holden/AP/Ritzau Scanpix.

Hun flyttede i stedet ind i et mindre palæ tæt på La Zarzuela, deltog i kongens officielle rejser og begyndte at lave forretninger på hans vegne.

Helt galt gik det, da russiske Lukoil – med Corinnas mellemkomst – i 2008 forsøgte at overtage den spanske energigigant Repsol.

Handlen blev i sidste øjeblik forhindret af regeringen og statsapparatet, hvorefter Corinna i fuld offentlighed overfusede chefen for efterretningstjenesten.

Da den konservative Mariano Rajoy i 2011 kom til magten, gav han kongen lodret ordre om at droppe forbindelsen til den dansk-tyske kvinde.

Juan Carlos nægtede, og kort efter begyndte skandalerne at rulle i den på én gang lyserøde og økonomiske sæbeopera, der nu har kørt i ti sæsoner.

»Kære kusine Lilibet«

Ifølge »Saving the King« var det de samme kræfter, der gennem årtier havde beskyttet kongen, som nu væltede han af pinden.

Endnu en gang skete det for at redde monarkiet som garant for et stabilt Spanien og efter alt at dømme i forståelse med nuværende kong Felipe 6.

Hverken abdikation, eksil eller senest henlæggelse af sagerne mod Juan Carlos har imidlertid stoppet balladen og sikret den nye monark arbejdsro.

Også fordi Corinna – efter sit brud med ekskongen – har gjort sit til at holde den i gang.

Det er således skæbnens ironi, at Juan Carlos' første officielle optræden i årevis finder sted netop i Storbritannien.

Her har den dansk-tyske kvinde anlagt en endnu verserende sag mod ham for dødstrusler, spionage og stalking.

Dronning Elizabeth og Juan Carlos havde tætte bånd, og når han deltager i mandagens begravelse af den britiske monark, er det efter udtrykkeligt ønske fra kong Charles 3. Her ses de to tipoldebørn af dronning Victoria afbilledet hånd i hånd på en satirisk skulptur fremstillet i forbindelse med Las Fallas-festen i Valencia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Foersterling/EPA/Ritzau Scanpix.

Men blod er som bekendt tykkere end både vand og verdenspressens sværmerier, i hvert fald blandt royale.

Juan Carlos og den afdøde britiske monark er begge tipoldebarn af dronning Victoria. Han yndede at omtale hende som »min kære kusine Lilibet«.

Og når ekskongen møder op i London, er det på udtrykkelig invitation fra den nye kong Charles 3.

Måske havde Felipe 6. også håbet, at den højtidelige og følelsesladede stemning under begravelsen kunne smitte lidt af på faderen, og sætte ham i et mindre ufordelagtigt lys.

Det bliver der ikke noget af. I hvert fald ikke, hvis man lige har set »Saving the King«.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa