Finsk statsminister skaber overskrifter internationalt: »Jeg burde have udvist en bedre dømmekraft«

Finlands statsminister, Sanna Marin, kritiseres for dårlig dømmekraft, da hun i weekenden tog i byen, selvom hun kort forinden havde fået oplyst, at hun var nærkontakt til smittet. Nu siger hun undskyld.

 
Finlands statsminister, Sanna Marin, undskylder at have danset på en natklub efter at have været eksponeret for corona. Video: Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske statsminister, Sanna Marin, måtte denne uge stå frem på nationalt tv for at sige undskyld.

Iført et mundbind forklarede den 36-årige statsminister, at hun i weekenden havde været på natklub med en håndfuld venner og sin mand.

Det i sig selv var ikke problemet.

Problemet var derimod, at statsministeren kort forinden havde fået oplyst, at hun var nærkontakt til udenrigsminister Pekka Haavisto, der var smittet med coronavirus.

Det skriver finske Yle.

På en pressebriefing – og i et opslag på Facebook – undskyldte statsministeren for, at hun burde have sat sig bedre ind i de retningslinjer, hun havde fået oplyst af sine embedsfolk.

Ifølge statsministeren krævede retningslinjerne ikke, at hun skulle isolere sig, på trods af at hun havde været i kontakt med en smittet, men hun beklager alligevel, at hun burde have udvist bedre dømmekraft.

»Jeg burde have udvist en bedre dømmekraft og dobbelttjekket den vejledning, jeg fik. Jeg er meget ked af, at jeg ikke forstod, at jeg var nødt til at gøre det,« skriver den socialdemokratiske leder på Facebook.

Episoden, der også har skabt overskrifter internationalt, har mødt kritik i Finland, hvor flere medier har kunnet bringe billeder af statsministeren, der er ude at danse og feste til tidligt om morgenen.

I en seerundersøgelse på tv-kanalen MTV3 svarede to tredjedele af de adspurgte, at statsministerens aften i byen var en »alvorlig fejl«.

Sanna Marin bliver også mødt med kritik fra oppositionen, der kritiserer statsministeren for potentielt at have glemt sine egne coronarestriktioner.

Forvirringen om retningslinjerne opstår, da statsministeren i første omgang fik oplyst, at hun ikke skulle gå i isolation. Hun valgte derfor at spise videre på den restaurant, som hun var på, da hun fik opkaldet.

Men senere, da statsministeren var på natklub, missede hun to sms'er, der oplyste hende om, at hun burde undgå kontakt med andre mennesker. Men de sms'er blev ikke set af statsministeren, da hun ikke havde sin arbejdstelefon med sig.

Heldigvis var begge statsministerens efterfølgende coronaprøver negative, og hun kunne tirsdag fysisk vende tilbage på arbejde.

Finland har generelt klaret sig godt igennem pandemien, hvor den 5,5 millioner store befolkning har kunnet registrere 1.384 dødsfald i forbindelse med covid-19. I Danmark har knap 3.000 personer mistet livet.

Finland oplever dog – ligesom mange andre europæiske lande – igen en stigende smitte i disse uger.

Ikke den eneste statsleder, der begår fejl

Sanna Marin er langtfra den eneste politiker, der har måttet undskylde for ikke at overholde egne coronarestriktioner.

I sidste uge var det statsminister Mette Frederiksen (S), der på Facebook måtte undskylde, at hun glemte at bære mundbind, da hun besøgte en butik.

»Det var ganske enkelt en forglemmelse, efter de nye regler er indført. Øv. (...) Jeg ved jo godt, at det kan ske for os alle sammen. Bare helst ikke for mig. Så jeg beklager selvfølgelig,« skrev Mette Frederiksen efterfølgende på Facebook.

Og netop nu i Storbritannien er premierminister Boris Johnson i store problemer, da flere medier beskriver, hvordan hans ansatte holdt julefest sidste jul, da landet var midt i en striks coronanedlukning.

Det har efterladt vrede og frustration hos ikke kun oppositionen, men også i flere konservative kredse, der kræver, at Boris Johnson går af som landets leder.