Europas liberale til von der Leyen: Vestager skal være viceformand

Europas liberale kræver nu, at Margrethe Vestager bliver ligestillet med Frans Timmermans i en ny ledelsestrio med kommissionsformand Ursula von der Leyen. Venstres Morten Løkkegaard tror, at en løsning nærmer sig

Margrethe Vestager fotograferet i Bruxelles den 6. februar 2019. (Photo by Aris Oikonomou / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU

Europas liberale var ikke tilfredse, da den mulige nye kommissionsformand Ursula von der Leyen onsdag var til en slags jobsamtale i den liberale gruppe.

Det skyldtes ikke mindst tyskerens melding om, at Margrethe Vestager ikke bliver ligestillet med socialdemokraten Frans Timmermans. Ifølge von der Leyen skal Timmermans være ledende viceformand, mens Vestager »kun« bliver »privilegeret næstformand.«

Torsdag aften sendte formanden for den liberale gruppe i EU-parlamentet, Dacian Ciolos, et brev til von der Leyen. Her gjorde han det klart, at Vestager og Timmermans skal være ligestillede. Ellers vil de liberale ikke kunne bakke op om Ursula von der Leyen som formand. På twitter skriver Ciolos, at han også har meddelt dette til Ursula von der Leyen telefonisk.

Brevet fik én af næstformændene i den liberale gruppe, danske Morten Løkkegaard, til at tweete begejstret:

»Jeg er optimist omkring, at vi er ved at nærme os en løsning,« siger Morten Løkkegaard til Berlingske.

»Jeg er fortrøstningfuld omkring, at Vestager kommer til at indgå i en ny stærk trio med Timmermans og den nye formand,« fortsætter Løkkegaard.

Ursula von der Leyen kæmper for at samle 376 stemmer i Europa-Parlamentet. Ellers kan hun ikke blive godkendt som ny kommissionsformand Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters / scanpix.

Afstemning på tirsdag

Gruppeformændene i Europa-Parlamentet meddelte torsdag, at Ursula von der Leyen skal holde sin valg- og program tale tirsdag klokken 9. Derefter er der debat til klokken 12.30. Efter planen skal der stemmes klokken 18.

Det er uklart,om von der Leyen vil kunne samle de nødvendige 376 stemmer i Europa-Parlamentet. Det skyldes ikke mindst, at Europas socialdemokraterne er stærkt fortørnede over, at von der Leyen - i modsætning til Vestager og Timmermans - ikke fremlagde sin politik som spidskandiat før valget til Europa-Parlamentet.

Skal von der Leyen gøre sig håb om at blive formand, er hun derfor stærkt afhængig af de Liberales stemmer.