Europa oplever sin varmeste sommer nogensinde. Nu er dyreriget begyndt at »shape-shifte«

Europa har ifølge eksperter haft den varmeste sommer nogensinde. Det blev skåret ud i pap, da Grækenlands skove stod i flammer igennem store dele af august. Og noget tyder nu på, at dyreriget er ved at tilpasse sig de nye klimatilstande.

Der lå en tyk smog over store dele af Grækenland i det meste af august måned. Skovbrande var opstået på baggrund af den høje temperatur, og de spredte sig hurtigere end de kunne slukkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den varmeste europæiske sommer hidtil.

Sådan lyder meldingen fra en række EU-klimaforskere. Det skriver Reuters.

Men mens europæerne må iklæde sig shorts og være ekstra opmærksomme på mulige følger af den voldsomme varme, sker der noget mærkværdigt i dyreriget. De er nemlig begyndt at skifte kropsform – »shape-shifte« – for at tilpasse sig varmen.

Sådan lyder den konklusionen i et nyt studie lavet af en række forskere fra Deakin University i Australien.

Studiet viser, at dyr er begyndt at tilpasse størrelsen på visse kropsdele for bedst muligt at kunne køle sig ned i varmen. Blandt andet får fugle større næb og pattedyr større ører. Studiet har sammenlignet dyr i områder, hvor temperaturen ikke har været påvirket i særligt høj grad, med dyr i områder hvor den har.

Ud fra det har man kunnet konkludere, at der i øjeblikket foregår en slags formskiftning blandt dyr i klimaer, der i høj grad har fået en højere temperatur.

Fænomenet kaldes i forskerverdenen for »Allen's Rule«, og baserer sig på, at dyr i varmere klimaer, som havfugle – herunder måger – vil have længere og mere udsatte kropsdele. Dyr i koldere klimaer, eksempelvis isbjørne, vil derimod have kortere ører og tykkere korte ben.

Mågen er med sine lange, tynde ben tilpasset et varmere klima. Det er især benene og næbbene, der afleder varmen fra mågens krop, og med et større næb vil den dermed kunne aflede varmen hurtigere. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/Reuters/Ritzau Scanpix.

En af forskerne bag studiet, økologen Sara Ryding, har i Daily Mail sagt om projektet:

»Ofte når klimaforandringer bliver diskuteret i mainstream medier, spørger folk »kan mennesket overkomme dette?«, eller »hvilken teknologi kan løse dette?« Det er på høje tide, at vi anerkender, at dyr også er nødt til at tilpasse sig disse forandringer, men det sker over en langt kortere tidsperiode, end det ville have gjort gennem størstedelen af evolutionen,« forklarede hun.

Ryding har over for CNN understreget, at dyrenes kropslige ændringer vil være minimale, og at det ikke er sikkert, at det vil være en fordel, når det kommer til dyrenes overelseschancer. Derimod ser hun det som foruroligende, at klimaforandringer presser dyrene til at udvikle sig på denne måde indenfor så kort en tidsramme.

»De klimaforandringer, vi står bag, lægger et enormt pres på dem, og hvor nogle arter vil tilpasse sig, vil andre ikke,« forklarer hun til BBC.

Du kan læse hele studiet fra Deakin University her.