En bitter May bøjer sig: Nu beder hun EU om udsættelse af Brexit

Forbitret Theresa May skælder ud på sit eget parlament og truer tilsyneladende med at trække sig som premierminister. Det sker i en debat, hvor hun må strække våben. Og forud for et topmøde torsdag sætter EU nu også hårdt mod hårdt.

Theresa May er her foreviget på vej fra embedsboligen i Downing Street til Parlamentet, hvor hun offentliggjorde indholdet af sit brev til EUs rådsformand, Donald Tusk. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Storbritannien er ikke klar til at forlade EU 29. marts 2019 og er nødt til at bede EU om en kort udsættelse.

Det oplyste Theresa May til Parlamentet og i et brev til EU-rådsformand Donald Tusk onsdag eftermiddag, hvor hun bad om en udsættelse indtil slutningen af juni. I løbet af de tre måneder håber hun så at finde et parlamentsflertal for sin skilsmisseaftale, skrev hun.

Hendes optræden i Parlamentet skrev sig ind som et nyt kapitel i historien om Brexit, for hun var tydeligvis indigneret og rystet.

Væk var den sejrsbevidsthed og den »nye jernlady«, som hun tidligere eksercerede i, og som de konservative tabloidaviser elskede at fremhæve.

I stedet oplevede Parlamentet og de britiske vælgere en Theresa May, som var på hælene og virkede bitter. Hun skældte ud på Parlamentet – ikke bare på oppositionen, men på hele Parlamentet, som havde »fedet den længe nok«, sagde hun.

Hun beskyldte ordret Parlamentet for »navlepilleri« og »selvforkælelse«.

Hun sagde også, at hun som premierminister ikke vil gå med til en længere udsættelse end til juni – og bagefter tolkede flere medier og journalister det som en trussel om, at hun ville trække sig tilbage. Med andre ord: Hvis ikke Parlamentet inden juni har fundet ud af EU, vil May ikke være premierminister mere.

Tre facetter af Theresa May ved dagens debat i det britiske parlament. »Det var helt ekstraordinære scener,« som Daily Telegraphs politiske korrespondent skrev. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

»Helt uhørt«

Det var en særegen optræden fra en britisk premierminister, som en Brexit-analytiker på Financial Times konstaterede: »Jeg har aldrig tidligere oplevet en så trængt premierminister, der på den måde angreb Parlamentet over én kam,« skrev David Allen Green.

I løbet af debatten var der ikke en eneste parlamentariker, som rejste sig for at støtte Theresa May. Tværtimod blev hun angrebet fra alle sider. Konservative brexiteers skældte hende ud, fordi de ikke fik Brexit til tiden, og EU-tilhængere skældte hende ud, fordi hun ikke gjorde mine til at gennemføre retningsvisende afstemninger i Parlamentet, noterede Guardian.

Herunder: Det var dengang: For godt to år siden tronede Theresa May sådan her på forsiden af bl.a. Daily Mail. Hendes optræden i Parlamentet i går var helt anderledes.

To nederlag

Så Theresa Mays forbitrelse var til dels forståelig – både på et politisk og et personligt plan.

For hendes brev til Donald Tusk var et markant nederlag.

Hun har haft knap 1.000 dage som regeringsleder til at forberede briternes exit fra EU – det var hende, som helt utvungent for små to år siden sendte udmeldelsesbrevet til EU – og nu må hun så melde pas.

Hun kan ikke levere varen, og det er Parlamentets skyld, mente hun.

Det er slemt nok, men ifølge bl.a. The Times og Daily Telegraph blev May også onsdag tvunget til at sende et brev, som hun ikke var interesseret i at sende. Uanset hendes trusler i Parlamentet onsdag var hun faktisk sindet for en længere udsættelse, fordi det vil give mulighed for en bredere debat om Brexit.

Men en række af hendes nøgleministre gjorde mytteri i forhold til ideen om en længere udsættelse og troppede op i samlet delegation i embedsboligen i Downing Street tidligere onsdag, deriblandt både hendes inden- og udenrigsminister sammen med fem andre fremtrædende ministre. De forklarede hende, at de under ingen omstændigheder ville gå med til en længerevarende udsættelse. De ville have en afgørelse så hurtigt som muligt, og hvis Parlamentet ikke kan blive enig, skal briterne forlade EU uden en aftale i slutningen af juni.

Herunder: Eftermiddagsavisen Evening Standard opfatter Theresa Mays ord i Parlamentet i dag som en trussel om, at hun vil trække sig, hvis ikke Parlamentet inden juni finder en løsning.

Prøver igen igen

Theresa Mays skilsmisseaftale er allerede to gange blevet nedstemt i Parlamentet og med overvældende stemmetal, senest 12. marts, hvor den blev stemt ned med 149 stemmer. Og tidligere på ugen forbød parlamentsformand John Bercow en tredje afstemning.

Skal det lykkes tredje gang, skal hun overbevise 75 nordirske og konservative brexiteers om at stemme for aftalen og dermed vinde et flertal, og hun håber også på, at finde en måde i processen, hvor hun kan omgå Bercows forbud på.

Men få timer efter, May sendte sit brev, satte EU hårdt imod hårdt.

Ifølge Tusk vil de 27 EU-lande på et topmøde torsdag i Bruxelles sige klart til May, at en kort udskydelse af Brexit-datoen kun kan ske på én betingelse: Skilsmisseaftalen skal godkendes i Parlamentet allerede i næste uge.

Tusk erkendte, at håbet for en endelig succes med at finde en løsning kunne »forekomme skrøbeligt og illusorisk,« og at »en stadig tiltagende Brexit-træthed er synlig og berettiget.«

Alligevel opfordrede han til, at man ikke her på det »mest kritiske punkt« måtte opgive at finde en løsning.

Dermed er intet afgjort, og May har fået travlt.

Poul Høi er Berlingskes korrespondent i Storbritannien
Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles