Dieselforbud truer julen i tyske storbyer

De traditionsrige tyske julemarkederne, der kæmper med terrorfrygt og følgerne af global opvarmning, bliver nu også ramt af risikoen for kørselforbud for dieselbiler. Dette vil gøre det svært at få gløggen frem til de julehungrende tyskere.

Tyskerne tæller ned til, at de traditionelle julemarkeder åbner. Men i år hænger der bogstaveligt talt skyer over markederne. Arrangørerne bag markederne frygter, at de snart ikke kan få julegløggen frem, hvis flere tyske byer rammes af kørselsforbud for dieselbiler. Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER / EPA / scanpix

I Tyskland står henved 1.500 julemarkeder klar til at få borgerne i den rette julestemning. Hele 159 millioner besøgende forventes i de kommende uger at lægge vejen forbi et julemarked.

Og traditionen tro står den – til tonerne af »Stille Nacht« – på ristede kastanjer, den obligatoriske bratwurst og en kop julegløgg. Men nu hænger der bogstaveligt talt tunge skyer over julemarkederne. Det skriver avisen »Die Welt«.

I henhold til en anden undersøgelse er julegløggen – der på tysk hedder »glühwein« – det vigtigste på markederne. Dernæst følger lyskæder og juletræer.

Arrangørerne bag julemarkederne er imidlertid nu begyndt at frygte for deres levebrød – og dermed også julestemningen. »Skurken« er den trussel om kørselforbud for dieselbiler, der hænger over mange tyske byer. Og uden diesellastbiler vil det være svært at få blandt andet julegløggen frem.

Risikoen for kørselsforbud skyldes, at mange tyske byer kæmper med luftforurening. I Hamborg er to gader allerede blevet lukket for kørsel, og i januar følger Stuttgart trop, mens turen i april kommer til Køln og Bonn. Mange andre tyske byer risikerer ligeledes at blive ramt.

Kørselsforbuddet er et af de største diskussionsemner syd for grænsen og en varm kartoffel for Angela Merkels regering.

Frank Hakelberg, direktøren for foreningen bag de tyske julemarkeder og byfester

»Det er vores opgave at gøre opmærksom på, at vores lille erhverv er akut afhængig af dieselkøretøjer«


»Berufsverbot«

Julehandlen i Tyskland er dybt afhængig af, at tyskerne kan varme op på et julemarked. Ifølge en undersøgelse fra Ernst & Young siger 44 procent af tyskerne, at julemarkeder bringer dem i den rette stemning til at bevæge sig over i stormagasiner for at købe julegaver.

Frank Hakelberg, direktøren, der repræsenterer blandt andet julemarkederne, råber nu vagt i gevær:

»Det er vores opgave at gøre opmærksom på, at vores lille erhverv er akut afhængig af dieselkøretøjer,« siger han til avisen »Die Welt«.

Og han går skridtet videre: kørselsforbud er »Berufsverbot« for julemarkederne, idet julemarkederne er en del af den tyske kulturarv, bør lastbilerne, der transporterer blandt andet julegløgg, undtages for forbuddet.

I 2016 blev et julemarked i Berlin på Breitscheidplatz tæt på Kurfürstendam ramt af et terrorangreb. 11 besøgende mistede livet. Udover terror har julemarkederne i de senere år også været udfordret af den globale opvarmning Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / scanpix.

I forvejen påvirkes tyske julemarkeder af frygten for terror. Efter terrorangrebet i Berlin for to år siden har myndighederne i den tyske hovedstad dog besluttet, at julemarkederne ikke skal betale for den ekstra terrorsikring.

En anden komplicerende faktor er den globale opvarmning. Den fører dog ikke til, at tyskerne bliver hjemme, men at de får hældt andre dråber op i julekruset. Jo varmere det er, jo oftere erstatter tyskerne (og turisterne) julegløggen med Aperol Spritz og Caipirinha.