Den hængte aktivist fra Belarus forudså sin egen død

Liget af den belarusiske politiske aktivist Vitalij Shishov blev tirsdag fundet i en park i Kiev i Ukraine. Kolleger fortæller, at Shishov flere dage forinden følte sig forfulgt og overvåget.

 
I september sidste år fik han en oppositionspolitiker kidnappet på åben gade, og i juni blev et Ryanair-fly tvunget til at lande i Minsk, angiveligt så en systemkritisk journalist kunne anholdes. Nu mistænkes Aleksandr Lukasjenko og det belarusiske styre for at have slået en belarusisk aktivist ihjel i Ukraine. Video: CNN, AP, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vitalij bad mig om at passe på hans familie – han havde en mærkelig følelse.«

Sådan beskrev Yury Shchuchko, en kollega til den belarusiske aktivist Vitalij Shishov, en af de sidste samtaler, han havde med aktivisten. I løbet af mandagen meldte Shishovs arbejdsplads, Det Belarusiske Hus i Ukraines hovedstad, Kiev, ham savnet, og tirsdag blev han fundet hængt i en skov nær hans bopæl i Kiev.

Vitalij Shishov havde i dagene op til sin død flere gange fortalt kolleger, at han følte sig forfulgt og overvåget.

Shishov var frontperson for Det Belarusiske Hus i Kiev, der hjælper belarusiske flygtninge med at slippe ud af landet og til at finde logi og arbejde. Af samme årsag er den ukrainske efterretningstjeneste i øjeblikket i færd med at undersøge, hvorvidt der var tale om selvmord eller om et mord, der skulle tage sig ud som selvmord.

Vitalij Shishov følte sig ifølge venner og kolleger forfulgt i dagene op til sin død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Lukashenkos hårde næve

Vitalij Shishovs dødsfald følger i efterskælvet af et års uroligheder i Belarus, siden Alexander Lukashenko i august sidste år for sjette gang i træk blev valgt til landets præsident. Dette udløste voldsomme demonstrationer på tværs af Belarus samt i nabolandene Polen og Litauen.

Styret har haft ry for at nultolerance over for oppositionen, og tilbage i juni tvang det – angiveligt som følge af en ordre fra præsident Lukashenko – et Ryanair-fly i belarusisk luftrum med 171 passagerer ombord ned i landets hovedstad, Minsk, og anholdt her en af passagererne, Roman Protasevich, der som politisk aktivist og journalist havde udtalt sig kritisk om regimet.

Hvis Vitalij Shishov er død på baggrund af en ordre fra Lukashenkos, er det ikke første gang, at præsidenten bevæger sig uden for belarusisk territorium. Ifølge seniorforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel Hansen kan der være flere forklaringer bag:

»Der er to overordnede teorier. Den ene er, at det er et styre, der er lidt i panik. Hvis Hviderusland har betragtet Vitalij Shishov som en trussel, kan tankegangen være, at der skal så lidt til, før det hele ramler. Dette ville være udtryk for et styre, som ser fjender over alt, og som måske føler, at det hele tiden er nødt til at gøre noget aktivt for at begrænse skaderne, for lige pludselig vælter det,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen:

»Det kan dog også være udtryk for et styre, især efter det med Roman Protasevich, der er overbevist om, at det kan slippe afsted med det – der sker alligevel ikke noget.«

Demonstrationerne efter valget i august 2020, dækkede hele Belarus og bredte sig senere til Polen og Litauen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix.

En OL-løber på flugt

Vitalij Shishovs død indtræffer få dage efter, at den belarusiske OL-løber Krystsina Tsimanouskaja måtte flygte til Wien i Østrig med et humanitært visum til Polen, efter at hun havde kritiseret de sportslige forhold. Krystsina Tsimanouskaja skulle have løbet kvindernes 200 meter løb, men blev også tilmeldt 4 gange 400 meter-stafetløbet, efter at flere af de øvrige holdkammerater var blevet testet positive for doping.

Krystsina Tsimanouskaja ytrede på sociale medier sine frustrationer over at skulle løbe et løb, hun ikke havde trænet til, hvorefter hun hurtigt blev sendt hjem til Belarus af holdets trænere.

I et lydklip, som Krystsina Tsimanouskaja optog af samtalen, hvor hun nægtede at vende tilbage til Belarus, kan man høre holdets cheftræner sige:

»Det er sådan de fleste selvmord indtræffer, desværre.«

Den hviderussiske OL-løber Krystsina Tsimanouskaya på vej til flyet i en lufthavn udenfor Tokyo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charly Triballeau/Ritzau Scanpix.

Atleterne i frontlinjen

Også Krystsina Tsimanouskajas mand, Arseny Zdanevich, følte sig nødsaget til at forlade hjemlandet, og han fortalte tirsdag nyhedsbureauet AFP, at han flygtede til Ukraine i håbet om at se sin kone i den nærmeste fremtid.

Medier som det amerikanske Daily Beast har spekuleret i, om den dræbte aktivist og Det Belarusiske Hus i Kiev medvirkede til at få Arseny Zdanevich sikkert ud af Belarus.

Flemming Splidsboel Hansen tvivler dog på, at præsident Lukashenko er gået efter Vitalij Shishov på baggrund af dette.

»Der skal meget til, før Hviderusland gør ligesom Rusland eller Israel har gjort og likviderer i andre stater. Der tror jeg trods alt, at styret er mere forsigtig. I Ukraine, Polen eller Litauen føler det måske, at de kan slippe afsted med det. Ryanair-flyet var selvfølgelig internationalt og meget grænseoverskridende, men befandt sig samtidig i belarusisk luftrum.«

En tidligere belarusisk OL-sølv-medaljetager i tikamp, Andrei Kravchenko, samt hans hustru og barn oplyste onsdag, at de ikke vil vende tilbage til Belarus. Det sker, efter at en gruppe på flere end 400 atleter efter valget i august 2020 sendte et åbent brev til præsident Lukashenko. I brevet kritiserede de politivold under de landsdækkende demonstrationer, og de fordømte valgsvindel. Brevet ledte til, at Kravchenko blev smidt af det belarusiske landshold og herefter kom i fængsel for at deltage i demonstrationerne. Afslutningsvist søgte han og familien søgte i eksil i Berlin.

En belaruser på Downing Street

En af den belarusiske oppositionens mest fremtrædende ledere, Sviatlana Tsikhanouskaja, besøgte tirsdag den britiske premierminister, Boris Johnson, i embedsboligen i Downing Street i London. Besøget fandt sted få timer efter, at man havde fundet aktivisten Vitalij Shishov død i Kiev.

Boris Johnson virkede klar i mælet, da han gav udtryk for sin fulde støtte til oppositionen.

»Vi er bestemt på jeres side og er bestemt støtter af jeres arbejde. Vi er opsatte på at støtte menneskerettigheder og det civile samfund i Belarus,« sagde premierministeren til Sviatlana Tsikhanouskaja under det offentlige møde.

England og en række andre lande i EU har over det seneste år indført sanktioner mod Belarus – blandt andet på baggrund af brud på menneskerettighederne.

Dette tegner ifølge Flemming Splidsboel Hansen et billede af, at Lukashenko ikke længere er inde i varmen:

»Det er jo et tegn på, at Lukashenko er blevet skubbet helt ud i kulden. Han har kun én udgang, og det er en nødudgang – og den går til Moskva. Han kan ikke længere komme til Bruxelles for at forhandle. Det er slut.«