De lange knives jul venter for de britiske konservative

Mistillidsafstemningen blandt de britiske konservative åbner for et bittert opgør, hvor det kan blive svært at skelne ven fra fjende. Et opgør, som kan få følger for Brexit og den konservative regerings overlevelse.

Den britiske premierminister Theresa May under onsdagens spørgetime. Bag hende på de konservative bænke er partifællerne begyndt at spekulere alvorligt på, hvem der vil venner og fjender i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK DUFFY/AFP/SCanpix

Hvem er de 21 andre? Onsdag eftermiddag havde 27 konservative medlemmer ifølge BBCs opgørelse oplyst, at de havde afsendt et brev med krav om en mistillidserklæring til Theresa May som leder af partiet og dermed også som premierminister.

Dette behøver ikke at være korrekt, idet lederen af den konservative gruppe 1922 Committee medregner brevene, uanset om afsenderen står offentligt frem eller ej. Der er ingen tilgængelige lister, hvoraf det fremgår, om en kritiker af Theresa May rent faktisk også har sendt et brev.

De 48 breve var kravet for at udløse mistillidsafstemningen imod May. Men torsdag kan de lange knives jul for alvor begynde for de britiske konservative. Selve afstemningen onsdag aften er hemmelig. Alle kan have en anelse om, hvor deres partifæller har placeret sig i det interne opgør, men ingen kan vide det med sikkerhed.

BBCs poliiske redaktør, Laura Kuenssberg, skriver, at det ser ud til, at Theresa May kan overleve mistillidsafstemningen. Men hun gør opmærksom på, at under en hemmelig afstemning behøver de konservative politikere ikke at stemme, som de har sagt på forhånd.

»Argumentet om, at det er skadende, forstyrrende og endda »upatriotisk« at indlede den kamp, så tæt på UKs afsked med EU, og mens regeringen fortsat ikke er nået til enighed om betingelserne, er meget, meget stærk. »Ikke nu, for guds skyld,« vil være reaktionen hos mange i Westminster,« lød analysen fra den konservative kommentator Matthew Parris i The Times.

Som en række andre analytikere med indsigt i de konservative rækker forudser Parris, at mistillidsafstemningen for alvor løfter låget på den uenighed, der har simret siden Brexit-afstemningen. Hidtil har de konservative været dybt uenige om Brexit men dog - til tider modvilligt og tænderskærende - været enige om, at Theres Mays regering måtte opretholdes for at afværge faren for Labour-lederen Jeremy Corbyns indtog i 10 Downing Street og med ham et mørkerødt, socialistisk venstresving.

Den enighed om et konservativt skæbnefællesskab uanset holdningen til EU er brudt med kravet om Mays afgang. Samtidig forsvinder det mest hårdtslående argument for at nå frem til konservativt fodslag om en Brexit-aftale.

»Jeg tror, at afstemningen vil skylle de ekstremister ud, der prøver at promovere en særlig agenda, der virkelig ikke vil tilgodese den britiske befolkning eller den britiske økonomi,« sagde den britiske finansminister Philip Hammond til Sky News inden mistillidsafstemningen.

The Times' satiretegner Morten Morland dannede sig forleden dette indtryk af stemningen i det konservative parti.

Svært at skelne ven fra fjende

Men hvem er hvem? De hemmelige breve og den hemmelige afstemning onsdag kan kun gøre det endnu sværere at skille ven fra fjende blandt partifællerne. Brexit-fortaleren Boris Johnson har ikke meddelt, om han har sendt et brev. Den tidligere Brexit-minister David Davis har heller ikke sagt noget. Har Brexit-kampagnens drivkraft Michael Gove, gjort, som han har sagt, når afstemningen er hemmelig?

Mistænksomheden kan brede sig, mens en konservativ mindretalsregering uden et flertal i Underhuset fortsat har desperat brug for, at kunne tælle alle konservative stemmer med, både når det gælder Brexit og alle andre politiske agendaer.

Times-kommentatoren Parris mener, at regeringen kan få svært ved at fortsætte som hidtil uanset resultatet af mistillidsafstemningen:

»Hvilket rod. Det er et forfærdeligt billede at Det Konservative Parti er ved at male af sig selv over for vælgerne. Jeg tvivler mere og mere på, hvor længe de konservative kan holde deres show kørende.«