Dansk Folkepartis nye venner ville erobre Europa: Men EU-venlige kræfter holdt stand

Selv om hovedkræfterne i alliancen af højrenationale partier, Matteo Salvini og Marine Le Pen, vandt valgene i henholdsvis Italien og Frankrig, var det ikke nok til at sikre et magtskifte i Bruxelles.

Både Marine Le Pen og hendes EU-politiske makker, Matteo Salvini, kunne være tilfredse med deres resultater i forhold til den hjemlige politik. Men i EU-sammenhæng er de højrenationale partiers resultater for beskedne til at gøre sig gældende i det nye Europa-Parlament.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Charlet/AFP/Ritzau Scanpix

Herhjemme fik Dansk Folkeparti en markant vælgerlussing. Og selv om de fleste af partiets nye venner i Europa klarede sig knap så dårligt, kunne man, da aftenen var omme, ikke høre hverken champagne- eller proseccopropperne springe på den EU-skeptiske højrefløj.

Op til valget har manges øjne være rettet mod den nye EU-skeptiske højrefløjsalliance, Europæisk Alliance af Folk og Nationer, der har ambitioner om at ryste magtbalancen i Bruxelles.

Med Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, som høvding havde gruppen haft held til at samle en lang række af de EU-skeptiske højrefløjspartier, som længe har været splittede i forskellige grupperinger i Europa-Parlamentet. Heriblandt Dansk Folkeparti, Marine Le Pens Rassemblement National, Alternative für Deutschland og Østrigs skandaleombruste Frihedspartiet.

»Ingen sammenligning med Trump og Brexit«

Da stemmerne var talt op, havde kun Salvini selv imidlertid været istand til at levere en jordskredssejr. Le Pen vandt ganske vist også i Frankrig, men det var knebent, og samtidig gik hendes parti tilbage i forhold til valget i 2014.

En række af de mindre partnere i alliancen klarede sig fra sløjt til decideret elendigt. Og da grønne og liberale partier overalt på kontinentet samtidig kompenserede for konservative og socialisters tilbagegang, fastholdt de EU-venlige kræfter et klart flertal i Europa-Parlamentet.

De højrenationale partier i og udenfor Salvinis alliance opnåede kun omkring en tredjedel af mandaterne.

»Ikke noget, der tåler sammenligning med Donald Trumps storm mod Det Hvide Hus eller Brexits eksplosion i britisk politik. Pro-EU-partierne har fortsat et komortabelt flertal,« konstaterer Jon Henley i The Guardian.

Rassemblement National – Frankrig

For Marine Le Pen var det en inderigspolitisk trumf at besejre præsident Emmanuel Macron parti og vinde valget med 23,5 procent af stemmerne.

Set i en europæisk kontekst var der imidlertid tale om en svag tilbagegang for hendes Rassemblement National sammenlignet med det historisk gode resultat i 2014.

Lega – Italien

Italiens højrenationale, EU-skeptiske regeringsparti Lega levede op til meningsmålingernes forventninger og blev Italiens klart største parti med cirka 30 procent af stemmerne.

Partileder Matteo Salvini, der under valgkampen har tordnet mod Macron og andre EU-ledere, nøjedes i første omgang dog med at takke italienerne uden at slå sig på brystet.

Alternative für Deutschland

Tysklands store EU-skeptiske parti fik 10,8 procent. Dermed vil de kunne sende 11 mandater til Europa-Parlamentet sammenlignet med de nuværende syv.

Resultatet udløste dog ikke den store jubel hos AfD, som går tilbage i forhold til partiets resultat ved det tyske parlamentsvalg i 2017, hvor AfD vandt 12,6 procent af stemmerne.

Frihedspartiet – Østrig

For det skandaleombruste østrigske Frihedsparti (FPÖ) handlede valget blot om at begrænse skaderne, efter optagelser med skjult kamera for nylig viste, hvordan partiets leder og vicekansler

Heinz-Christian Strache tilbød en russisk milliardær statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti. Frihedspartiet gik 2,5 procentpoint tilbage til 17,2 procent.

Frihedspartiet – Holland

Med i Dansk Folkepartis nye alliance er også Geert Wilders’ hollandske parti Frihedspartiet (PvV). Partiet fik sit dårligste EU-resultat nogensinde. Så dårligt, at Wilders selv røg ud af Europa-Parlamentet.

Vælgerne er især flygtet til det nye EU-skeptiske parti, Forum for Demokrati, der ønsker en afstemning om Hollands medlemskab af EU.

De Sande Finner

Støtten til Finlands EU-skeptiske parti De Sande Finner er nogenlunde konstant med en beskeden fremgang på et enkelt procentpoint.