Danmark nægter at anerkende Lukasjenko som præsident af Hviderusland

Hvideruslands diktator Aleksandr Lukasjenko blev i dag taget i ed for endnu en præsidentperiode, men Danmark, Tyskland og en lang række EU-lande nægter at anerkende ham som præsident.

Udenrigsminister Jeppe Kofod mener, at Hvideruslands præsident kun sidder på magten på grund af valgfusk og vold. Her er Kofod fotograferet foran Udenrigsministeriet i København, torsdag 25. juni 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danmark slutter sig nu til en gruppe af EU-lande, som øger presset på Hviderusland og den illegitime præsident, Aleksandr Lukasjenko.

»Danmark anerkender ikke Lukasjenko som legitim præsident af Hviderusland,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod til Berlingske.

Samme besked lød tidligere på dagen fra Tyskland, Polen, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet og Slovakiet. Det sker, efter Lukasjenko onsdag formiddag ved en hemmeligholdt ceremoni fik taget sig selv i ed til en ny præsidentperiode.

»Hemmelighedskræmmeriet omkring hans indsættelsesceremoni i dag illustrerer jo bare, at han ikke er blevet indsat på baggrund af frie og fair valg, men på valgfusk og vold,« lyder det fra Jeppe Kofod.

Aleksandr Lukasjenko har siddet på magten i Hviderusland siden 1994 og erklærede sig som vinder af præsidentvalget 9. august med 80,1 procent af stemmerne. Oppositionen har dog dokumenteret omfattende valgfusk, og de sidste seks uger er flere hundredtusinder hviderusserne gået på gaden for at demonstrere deres utilfredshed.

EU har taget afstand fra valgresultatet og politiets voldelige nedkæmpelse af protesterne. Men mandag lykkedes det ikke EUs udenrigsministre at enes om en sanktionsliste mod 40 navngivne topfolk i regimet. Jeppe Kofod kalder det »totalt uacceptabelt«, at det endnu ikke er lykkedes et samlet EU at sætte handling bag ordene:

»Lukasjenko hører ikke hjemme i et præsidentpalads. Han hører hjemme på EUs sanktionsliste.«

Samtidig anerkender han dog, at det fortsat er nødvendigt at forholde sig til Aleksandr Lukasjenko som den faktiske leder af Hviderusland, da han endnu har fuld kontrol over politi, hærstyrker og de øvrige magtorganer:

»Derfor må vi forholde os til ham, selv om han ikke er legitimt valgt,« siger Jeppe Kofod.

EU-lederne får endnu en chance for at indføre sanktioner mod Hviderusland, når stats- og regeringschefer mødes til topmøde senere på ugen.