Charmeforladte Olaf Scholz' forspring svinder ind

Det peger mere og mere i retning af dødt løb mellem SPD og CDU/CSU, når det tyske valg søndag bliver afholdt. Olaf Scholz og SPDs forspring svinder ind, mens CDU/CSU oplever en lille fremgang.

 
Der er snart valg i tyskland, hvem skal erstatte Merkel? Få et overblik over kandidaterne her. video: Reuters/Ritzau Skanpix. Grafik: Maria Thykjær Jespersen. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når krydset skal sættes på søndag ved det tyske valg, er langt fra alle tyskere sikre på, hvem de vil stemme på.

Derfor tager spændingen også til, mens meningsmålingerne hele tiden rykker sig. Senest er den bølge af fremgang, som Olaf Scholz og SPD har oplevet de seneste par uger, ved at svinde ind til et punkt, hvor det kan ende med at gøre ondt på de tyske socialdemokrater.

I en ny meningsmåling, der blev offentliggjort torsdag aften af valgforskningsgruppen Wahlen, er SPDs forspring reduceret. Det skriver Bild.

I meningsmålingen står koalitionen mellem CDU og CSU til 23 procent af stemmerne. Det er et procentpoint mere end i forgående uge. SPD står fortsat til 25 procent, mens De Grønne står til 16,5 procent, hvilket er et halv procentpoint mere end forrige uge.

Den nye meningsmåling får flere medier til at melde om dødt løb, da den statistiske usikkerhed i forbindelse med målinger gør, at alt kan ske frem mod valget.

Resultatet kan også ende med at se markant anderledes ud, da rundspørger viser, at mellem 20 og 45 procent af vælgerne endnu ikke har besluttet, hvem de vil stemme på.

Det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD) står ifølge den nye meningsmåling til ti procent af stemmerne, mens FDP står til 11 procent og die Linke til kun seks procent.

Som stemmerne fordeler sig i den seneste meningsmåling vil en koalition mellem SPD og CDU/CSU have et snævert flertal.

Også SPD, De Grønne og FDP kan samle en snæver rød-grøn alliance.

Ved det seneste valg i 2017 fik CDU/CSU 32,9 procent af stemmerne, SPD 20,5 procent, AfD fik 12,6 procent, mens FDP fik 10,7 procent, og Die Linke 9,2 procent. De Grønne fik 8,9 procent af stemmerne.

Sidste tv-debat

Torsdag aften var partilederne samlet til den sidste debat inden valget.

Flere dagsordener var på programmet, men særligt forebyggelsen af vold fyldte, efter at en kun 20-årig tankpasser lørdag blev skudt og dræbt. Han havde forinden bedt en kunde i butikken om at tage mundbind på.

Drabet har chokeret tyskerne. De tre kanslerkandidater – Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU) og Annalena Baerbock fra De Grønne – forspildte ikke chancen for at fordømme drabet og forklarede, hvordan de i fremtiden hver især vil forhindre voldelige episoder som drabet på tankpasseren.

Kandidaterne brugte også tv-debatten til at tage hul på diskussionerne om mulige regeringskoalitioner, selvom de dog ikke kom med mange svar.

»Laschet ville ikke sige, hvad han gør, hvis han bliver nummer to, og Scholz sprang i målet på spørgsmålet om, hvorvidt han vil afvise at regere sammen med Die Linke. Så vi fik ikke meget ud af spørgsmålene, og det frustrerer nok en del,« forklarer Lykke Friis, som er direktør for Tænketanken Europa og tidligere har været Berlingskes korrespondent i Tyskland, til Ritzau.