Drabet på en 20-årig tankmedarbejder overtog sidste tyske tv-debat

Torsdag aften var de tyske partiledere samlet til en sidste debat, inden vælgerne søndag skal sætte deres kryds ved valget, hvor kansler Angela Merkels efterfølger skal findes.

 
En tysk by er i chok, efter en ung tankstationsmedarbejder blev myrdet. Den unge mand havde blot bedt en kunde om at tage mundbind på. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aftenens 90 minutter lange tv-debat var de tyske partilederes sidste chance for på nationalt tv at overbevise vælgerne om, at krydset ved søndagens valg skal sættes ud for netop dem.

Flere dagsordener var på programmet, men særligt forebyggelsen af vold fyldte under tv-debatten, efter at en kun 20-årig tankmedarbejder lørdag blev skudt og dræbt. Han havde forinden bedt en kunde i butikken om at tage mundbind på.

Det skriver Der Spiegel.

Drabet har chokeret tyskerne, og de tre kanslerkandidater – Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU) og Annalena Baerbock fra De Grønne – forspildte ikke chancen for at fordømme drabet og forklarede, hvordan de i fremtiden vil forhindre voldelige episoder som drabet på tankpasseren.

Både Armin Laschet og Annalena Baerbock mener, der skal sættes hårdere ind over for had på internettet.

»Det er her, radikalisering starter,« sagde Armin Laschet.

Olaf Scholz vil arbejde for at styrke organisationer, der modarbejder højreekstremisme i det tyske samfund.

Ubeslutsomme vælgere

Det er første gang i 16 år, at Merkel ikke står på stemmesedlen, når tyskerne skal stemme på søndag. Og det lader til at have efterladt et stort spørgsmålstegn hos vælgerne, der ikke ved, hvor de nu skal sætte krydset.

Flere rundspørger har vist, at mellem 25 og 40 procent stadig ikke ved, hvem de vil stemme på, skriver Tagesschau.

Det er netop de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig, som partilederne og især de tre kanslerkandidater torsdag aften kæmpede om at overbevise.

Partilederne forsøgte ihærdigt at markere sig, så de står bedst muligt til de kommende regeringsforhandlinger.

Snakken faldt blandt andet på EU.

Flere af partilederne bekræftede, at de støtter EU, men mens Laschet krævede et nationalt sikkerhedsråd, blev Bearbock kritiseret for sine kompetencer inden for udenrigspolitik. Hun talte blandt andet varmt for en fælles europæisk politik over for Kina.

Andre emner som klima, boligpolitik og den igangværende diplomatiske krise mellem Frankrig på den ene side og USA, Storbritannien og Australien på den anden blev også diskuteret.