Bruxelles opfordrer EU-landene til at stå sammen om AstraZeneca-vaccinen

Mens flere EU-lande har valgt at indstille brugen af AstraZeneca-vaccinen, fortsætter andre eller giver kun vaccinen til borgere over 60 eller 65 år. Forvirringen er stor og tilgangene forskellige. Nu opfordrer EU til en fælles tilgang til brug af vaccinen, der skal mindske forvirringen og øge opbakningen til vaccinen.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Bruxelles opfordrer EU-landenes ledere til en fælles AstraZeneca-tilgang, der skal hjælpe med at sikre offentlighedens tillid til den omdiskuteret vaccine, der i flere lande er dømt ude i kulden.

AstraZenecas coronavaccine har længe været under mistanke for at kunne være i skyld i sjældne tilfælde af blodpropper. En mistanke, der har fået flere EU-lande – men ikke alle – til at droppe brugen af vaccinen. Danmark er at af de lande, der for flere uger siden satte vaccinen på pause.

Onsdag kunne Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, offentliggøre, at deres undersøgelser også viste en mulig forbindelse mellem AstraZenecas coronavaccine og sjældne tilfælde af usædvanlige blodpropper.

I Sverige og Spanien ønsker man fortsat at give vaccinen, men nu kun til personer over henholdsvis 65 og 60 år. I Storbritannien anbefaler man, at personer under 30 år ikke får vaccinen. I andre lande fortsætter man med at give vaccinen til alle, mens lande som Danmark helt har indstillet brugen af vaccinen. Tilgangen er således vidt forskellige rundt om i medlemslandene. Og netop det ønsker EU at rette op på.

Derfor opfordres de EUs 27 medlemslande til nu at finde en fælles tilgang til vaccinerne for at mindske forvirringen og øge tilliden til AstraZeneca-vaccinen, skriver blandt andet avisen The Guardian.

Det skete ved et møde med deltagelse af EU-landenes sundhedsministre og embedsfolk fra EMA, hvor agenturets nye konklusioner blev fremlagt samtidig med, at det blev understreget, at vaccinen stadig bør bruges i vid udstrækning. Fordelene opvejer ulemperne, siger EMA.

EUs sundhedskommissær, Stella Kyriakides, sagde i en erklæring efter mødet, at det var afgørende, at der blev dannet en fælles politik i betragtning af den vaklende tillid i offentligheden til vaccinen, skriver Politico.

»Sikkerheden ved vores vacciner har altid været altafgørende under vores EU-vaccinestrategi. Dagens vurdering viser, at vores system fungerer: Mistænkte bivirkninger rapporteres hurtigt, information deles, og vores eksperter mødes hurtigt for at vurdere alle tilgængelige beviser,« lyder det i erklæringen.

EMA understregede i sine konklusioner onsdag, at fordelene ved AstraZeneca-vaccinen fortsat opvejer risikoen, og at der ikke var noget bevis, der berettiger til en begrænsning af uddelingen af ​​vaccinen til specifikke aldersgrupper.

»Vores beslutninger skal nu være baseret på EMAs videnskabelige arbejde og en grundig, kontinuerlig vurdering af risici og fordele. Jeg har i dag opfordret sundhedsministrene til at følge en koordineret tilgang i hele Europa for at forbedre offentlighedens tillid,« opfordrer Stella Kyriakides.

Den portugisiske sundhedsminister, Marta Temido, der i øjeblikket er en del af det skiftende EU-formandskab, udtalte efter de nye konklusioner, at EUs medlemslande bør følge videnskabens råd fremfor at træffe politiske beslutninger.

»Dette er en teknisk beslutning. Det er ikke en politisk beslutning. Vi skal fortsætte med at lytte til videnskaben og de konklusioner, som EMA kommer med. Vi må ikke glemme, at individuelle beslutninger berører alle,« siger Marta Temido til det portugisiske medie Sapo.