Brandingstrategi eller forsøg på forsoning? Briterne er voldsomt uenige om navnet Lilibet Diana

Prins Harry og hertuginde Meghan er nu forældre til to, efter at datteren, Lilibet »Lili« Diana Mountbatten-Windsor, kom til verden fredag. Den lille piges navn ses af flere britiske kommentatorer som et forsøg på forsoning – mens andre kritiserer hertugparret for at nasse på det royale brand.

Hertugparret ved fremvisningen af parrets første barn, Archie Harrison, der kom til verden i maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominic Lipinski/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prins Harry har formentlig kigget i egne rækker, da han skulle finde et navn til sin nyfødte datter.

Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.

Datterens fornavne er begge en hyldest til to nære familiemedlemmer. Lilibet er dronning Elizabeths kælenavn i familien, mens Diana er navnet på prinsens afdøde mor.

Flere britiske medier ser hertugparrets navnevalg som et forsøg på at forbedre forholdet til den kongelige familie, eftersom datteren er født i en for hertugparret turbulent tid – hertugparret har valgt at forlade det britiske kongehus og bor nu i USA.

I et interview til Oprah Winfrey i marts delte parret detaljer om bruddet med kongehuset. Hertuginde Meghan fortalte blandt andet, at tiden ved hoffet havde været så hård, at hun overvejede at tage sit eget liv. Det, der dog opnåede mest opmærksomhed, var Meghan Markles ord om, at medlemmer af den kongelige familie skulle have sat spørgsmålstegn ved parrets søns hudfarve.

Phil Dampier, der er forfatter til flere bøger om kongehuset, kalder i The Sun navnet et »personligt navn« for dronning Elizabeth, idet hendes nu afdøde mand, prins Philip, kaldte dronningen for Lilibet. Dampier ser navnevalget som et forsøg på forsoning.

»Jeg formoder, at Harry og Meghan har indset, at de har overdrevet kritikken i løbet af de seneste måneder og nu har opdaget, at de har forvoldt Harrys farmor og andre familiemedlemmer stor smerte.«

Prins Harry har ofte omtalt sit nære forhold til sin farmor, dronning Elizabeth. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Stillwell/Ritzau Scanpix.

Den royale kommentator Ingrid Seward skriver i The Sun, at hun finder det ironisk, at parret opkalder datteren efter dronningen, »når parret så ihærdigt forsøger at distancere sig til det kongelige liv«.

Ingrid Seward mener – modsat hertugparret – at Lilibet udelukkende blev benyttet af dronningens mand og forældre. Dronningens børn kaldte hende »mommy«, mens børnebørnene kun brugte dronningens officielle titel.

»Jeg er sikker på, at hun vil være glad og måske lidt forvirret over, at prins Harry har besluttet sig for dette navn,« skriver Ingrid Seward.

Kongehuseksperten Angela Levin går så langt som til at kalde det »uhøfligt« og »ganske nedværdigende«, at Harry og Meghan har opkaldt datteren efter dronningens kælenavn. Lilibet opstod, da dronningen som barn havde svært ved at udtale sit eget navn, skriver The Mirror.

»Det var et meget privat kaldenavn, som hendes mand, der kun har været død i meget kort tid, brugte«.

Navnevalget bliver også diskuteret på Twitter, hvor flere brugere ikke ser valget af Lilibet som en »olivengren« til genforening, men snarere som parrets forsøg på at brande sig selv ved »at nasse på det royale brand«.

» … Det er sussex’ernes forsøg på at styrke deres brands bånd til kongehuset,« skriver en Twitter-bruger.

Det er dog langtfra alle, der ser navnevalget som brandingstrategi eller et forsøg på forsoning. Mange Twitter-brugere hylder således navnevalget og det faktum, at hertugparret har opkaldt datteren efter to nære familiemedlemmer.

Dronningen skulle på forhånd været blevet briefet om sit oldebarns navn, skriver The Times, mens flere medier mener at vide, at parret ikke havde orienteret det britiske hof om fødslen, før det selv gav meddelelsen på parrets hjemmeside.

Lykønskninger fra hele familien

På sociale medier har flere medlemmer af den kongelige familie lykønsket hertugparret med familieforøgelsen. Flere Twitter-brugere bemærker, at familien refererer til hertugfamilien uden brug af titler, men blot anvender fornavne.

I interviewet med Oprah Winfrey skabte det stor opmærksomhed, da hertuginde Meghan kritiserede, at sønnen Archie ved sin fødsel ikke modtog en titel af prins. Det kom efterfølgende frem, at dette ikke skyldtes en beslutning truffet af dronningen, men en over 100 år gammel regel, der foreskriver, at kun børnebørn eller børn af en monark, kan få titel af kongelige højheder eller titel af prins eller prinsesse.

Når – eller hvis – prins Charles en dag bliver konge, kan han vælge at gøre Archie og Lilibet til prins og prinsesse.

Senest har en udstilling af prinsesse Dianas kjoler måttet slette prins Harrys titel af »kongelig højhed« som følge af bruddet med kongehuset. Han har nu kun titel af prins.

Trofaste royal tilhængere hævder, at parret allerede ved brylluppet i 2018 gav et praj om, at en kommende datter ville få navnet Lili, idet hertuginde Meghans brudebuket blandt andet bestod af liljekonvaller. En lilje hedder på engelsk lily.