Borgerlige vil forbyde islam i politik: »30 pct. af franske muslimer går ind for sharia«

Det franske politiske parti Les Républicains foreslår at forbyde partier, der baserer sig på trossamfund, at stille op ved næste års kommunalvalg. Det ville i første omgang ramme et lille muslimsk parti.

Muslimske kvinder demonstrerer mod »islamofobi« i Paris, efter at tørklædedebatten er blusset op igen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Christophe Petit Tesson/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det franske muslimske parti Union des démocrates musulmans français (UDMF) fik knap 29.000 stemmer ved valget til Europa-Parlamentet tidligere på året. Ikke alverden i et stort land som Frankrig.

Men med et anslået antal muslimske franskmænd på godt fire millioner har det potentialet til at vokse sig stort og udfordre de republikanske værdier, som det franske samfund bygger på. Og derfor skal partier, der baserer sig på et trossamfund, forbydes allerede ved næste års kommunalvalg, mener det borgerlige parti Les Républicains.

»Den politiske islam i Frankrig forsøger at opbygge et parallelsamfund med antirepublikanske værdier,« siger partiets senatsleder Bruno Retailleau til Le Jounal du Dimanche om årsagen til, at han har fremsat et lovforslag om forbud.

Retailleau henviser bl.a. til, at omkring en tredjedel af de franske muslimer, ifølge meningsmålinger, sætter sharialov over republikkens love.

Overbevisningen om, at partier, der bygger på såkaldt communautarisme, skal forbydes adgang til politik, deles ikke overraskende af Marine Le Pens Rassemblement National (RN).

Men også venstrepartiet Place Publique, der ledes af forfatteren Raphaël Glucksmann, bakker op. Og der er sympati for ideen langt ind i præsident Emmanuel Macrons regeringsparti, La République En Marche.

En kilde tæt på premierminister Édouard Philippe afviser dog over for nyhedsbureauet AFP, at regeringen vil – eller, for den sags skyld, kan – medvirke til forbud mod partier som UDMF. Bl.a. fordi det næppe ville være i overensstemmelse med den franske forfatning.

»Men det betyder ikke, at vi blot vil kigge den anden vej. Vi vil bekæmpe lister, baseret på trossamfund, ved at argumentere mod dem og forsvare de republikanske værdier i en politisk debat,« siger kilden.

Tørklædedebat blusser op

Frankrig befinder sig i forvejen midt i en voldsom meningsudveksling om islams plads og rolle i samfundet. Således er den evigt ulmende tørklædedebat blusset op igen i forbindelse med en episode under en skoleudflugt i forrige uge.

En muslimsk mor, som deltog i skolebørnenes besøg hos regionale politikere i den midtfranske by Dijon, blev af et regionalrådsmedlem fra RN i barske vendinger beordret til at fjerne sit slør. Hvorefter hendes søn reagerede på overfusningen ved at bryde grædende sammen.

Kvinden var i sin gode ret til at bære tørklæde under besøget. Og episoden har fået flere fremtrædende politikere til at argumentere for stramninger i lovgivningen på området.

Samtidig er franskmændene endnu ikke kommet sig over chokket, efter at en radikaliseret medarbejder i politiets efterretningstjeneste først på måneden dræbte fire kolleger inde midt i politihovedkvarteret på Cité-øen i det centrale Paris.

Siden har 27 betjente med muslimsk baggrund, alene på den centrale politigård, været genstand for undersøgelser om mulig radikalisering.