Blodigt knivdrama i fransk politihovedkvarter: »Det er ikke et sted, man regner med, at den slags kan ske«

En vellidt og erfaren betjent nåede kort efter middag at dræbe fire kolleger, inden han selv blev skudt og dræbt. Et terrormotiv blev i første omgang afvist men ifølge en politikilde konverterede gerningsmanden for nylig til islam.

Et stort område omkring politihovedkvarteret på île de la Cité lige over for Notre Dame-katedralen blev afspærret efter knivdramaet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Burreau/AFP/Ritzau Scanpix

La Préfecture de Police på Cité-øen i det centrale Paris er den franske ordensmagts »allerhelligste«. Chokket var derfor tilsvarende enormt, da nyheden om et blodigt knivstikkeri midt inde i politigården tidligt torsdag eftermiddag bredte sig som en steppebrand.

Dramaet udspillede sig omkring klokken 13.00. Kort efter kunne franske medier berette, at gerningsmanden havde nået at dræbte fire betjente og såre adskillige flere, inden han blev dræbt af skud. Samt, at der var tale om en ansat i politiets efterretningstjeneste gennem 20 år.

Den 45-årige Michaël H. havde først stukket sin kvindelige overordnede ned på sit kontor i tjenestens IT-afdeling. For derefter, tilsyneladende i blodrus, at fortsætte myrderiet andre steder i politigården, inden det lykkedes at stoppe ham med adskillige skud.

»Jeg var chokeret over at høre skud, for det er ikke et sted, man regner med, at den slags kan ske. Først troede jeg, at det var et selvmord, som der er mange af for øjeblikket, men da jeg så grædende politifolk, blev jeg klar over, at det måtte være virkeligt alvorligt,« siger Emery Siamandi, der i sin egenskab af tolk ofte kommer på politigården, til avisen Le Parisien.

En politikilde fortalte først på aftenen til Le Figaro, at gerningsmanden for nylig var konverteret til islam.

Et terrormotiv til knivstikkeriet blev dog i første omgang afvist. Og talsmænd for politiets faglige organisationer understregede, at gerningsmanden var en velanset og pålidelig kollega, der ikke var under overvågning.

Politifolk i raseri

»Ifølge mine oplysninger havde han gennem et stykke tid haft en konflikt med sin overordnede, og det kan have udløst tragedien,« siger en af talsmændene, Christophe Crépin fra organisationen France Police – Policiers en colère, der kendte gerningsmanden personligt, til radiostationen France Info.

»Policiers en colère« betyder politifolk i raseri, hvilket var parolen under en stor demonstration onsdag, hvor tusindvis af betjente fra samtlige korps gik gennem Paris i protest mod umulige arbejdsforhold.

Overarbejde og stress i forbindelse med et permanent terrorberedskab, »De Gule Vestes« langvarige opstand og en række andre sociale protester trækker urimeligt hårde veksler på sikkerhedsstyrkerne, hævder deres organisationer.

En situation, der menes at have fremprovokeret en bølge af selvmord blandt betjentene. Og ifølge Christophe Crépin kan det på ingen måde udelukkes, at også motivet bag knivstikkeriet har forbindelse til de ekstreme arbejdsvilkår.

En ransagelse af gerningsmandens bolig fandt torsdag sted i forsøg på at få klarlagt motivet.

Imens nøjedes de politisk ansvarlige i første omgang med at beklage tragedien i generelle vendinger. Heriblandt præsident Emmanuel Macron, der sammen med en række af sine ministre sidst på eftermiddagen besøgte politigården.

»Gerningsmanden var en eksemplarisk ansat, der aldrig havde givet anledning til bekymring. Vi er alle dybt chokerede over, at noget sådant kunne finde sted her i hjertet af politigården,« lød det fra indenrigsminister Christophe Castaner.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa