Bliver Ungarn et autoritært regime? Nyt retssystem får hård kritik

Premierminister Viktor Orbán har indført et system af forvaltningsdomstole, som reelt sætter ham i stand til at kontrollere den offentlige administration i Ungarn. Handlingen fuldender Ungarns overgang fra liberalt demokrati til »et autoritært regime«, mener amerikansk ekspert.

Politikere fra oppositionen viser deres identifikationskort frem og afsynger nationalsangen i det ungarske parlament under onsdagens samling. Protesten gælder premierminister Viktor Orbáns nyindførte forfatningsdomstole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Attila Kisenbedek/Ritzau Scanpix

Premierminister Viktor Orbán strammede i går grebet om magten, efter at det ungarske parlament – som er kontrolleret af Orbáns konservative parti, Fidesz – godkendte oprettelsen af et parallelt retssystem, som giver landets politiske ledelse kontrol over domstolene.

Når det nye system bliver indført i løbet af de kommende 12 måneder, vil Orbáns justitsminister have kontrol over ansættelse og forfremmelse af de dommere, der vil få ansvaret for samtlige sager, der har med »offentlig administration« at gøre – herunder politisk følsomme sager som valglove, korruption og retten til at demonstrere.

Ungarns nuværende retssystem vil fortsat være gældende, om end dette sker med et reduceret mandat og uden opsyn med det parallelle retssystem, der får navn af forvaltningsdomstole.

Borgerretsgrupper ser skridtet som den sidste erosion blandt de demokratiske institutioner under Orbán, der siden sin udnævnelse til premierminister har demonstreret, hvordan man kan vende den demokratiske udvikling, som bredte sig i Østeuropa i 1990erne. Hans eksempel er blevet fulgt af Polen og har beundrere i lande som Frankrig, Italien og Holland.

Viktor Orbán har allerede brugt otte år på det, som mange mener er at undergrave det ungarske retssystems uafhængighed. Han har udnævnt en personlig ven til leder, pakket forfatningsdomstolen med loyale støtter, ændret valglovene til fordel for sit eget parti og bragt det store flertal af ungarske medier under sine nærmeste allieredes kontrol.

Tidligere på måneden tvang Viktor Orbán et privat universitet til at forlade Ungarn og suspenderede konkurrencelovene, så loyalistiske medieejere kunne »donere« hundredvis af aviser, TV- og radiostationer til en central fond, som er kontrolleret af tre af hans nærmeste medarbejdere.

»Et autoritært regime«

I sin indstilling til parlamentet retfærdiggjorde regeringen det nye retssystem med argumentet, at det fulgte de europæiske normer og holdt sig til anbefalinger fra internationale organer såsom Venedigkommissionen, der rådgiver om forfatningsmæssige spørgsmål.

Domstolene vil være uafhængige og mere effektive end det nuværende system, hed det fra regeringens talsmand, Zoltan Kovacs.

»Ved forvaltningsdomstolene vil sagerne blive behandlet af dommere, der har mere erfaring, er bedre udstyret og har en større viden om det særlige kompleks af love, som angår den offentlige administration,« skrev Kovacs.

»Der findes uafhængige forvaltningsdomstole i mange andre europæiske lande som eksempelvis Østrig, Tjekkiet, Tyskland og Polen,« tilføjede han.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, reagerer på uroen i parlamentssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Attila Kisbenedek.

Kritikere anfører imidlertid, at systemet er en klar krænkelse af retssystemets uafhængighed.

De nye forvaltningsdomstole – og især deres ret til at påvirke valgsystemet – fuldender Ungarns overgang fra et liberalt demokrati til »et autoritært regime«, siger professor Cas Mudde fra University of Georgia, der er ekspert i populisme, højrefløjen og moderne former for autoritære styrer.

Viktor Orbáns Fidesz-parti har allerede ændret valglovene til egen fordel, men professor Mudde fastslår, at »når regeringen også har fuld kontrol over valghandlinger, og der ikke findes nogen uafhængig juridisk myndighed, kan vi ikke længere lade, som om valgene vil være blot tilnærmelsesvist fri og retfærdige«.

Oversættelse: Lars Rosenkvist