Berlingskes korrespondent: Beslutningen gør ondt – det er et farvel til 200 års alliancefrihed

Farvel til 200 års alliancefrihed og goddag til en forsvarsalliance. Historiske dage i Sverige, siger Berlingskes nordiske korrespondent, der er til stede i Riksdagen i Stockholm.

Statsminister Magdalena Andersson (S) under dagens riksdagsdebat om et svensk NATO-medlemskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er historiske dage i Sverige, vi er vidne til.

»Det er et farvel til over 200 års alliancefrihed. Det er en af grundpillerne i svensk politik, der forsvinder,« forklarer Peter Suppli Benson, der er Berlingskes nordiske korrespondent.

Han er til stede i det svenske parlament, Riksdagen, hvor de svenske partier her til formiddag har indledt, hvad Peter Suppli Benson kalder en »symbolsk diskussion« om tilslutning til NATO.

Den igangværende debat ventes ikke at ændre på beslutningen om at søge medlemskab af NATO, men er en lejlighed til, at tilhængere og modstandere af medlemskabet kan ytre sig, forklarer Peter Suppli Benson:

»Det interessante bliver at se, om nogle af de gamle socialdemokrater vil ytre en modstand mod medlemskabet. Det kan ikke ændre ved resultatet, men det vil illustrere, hvor ondt beslutningen om et farvel til over 200 års alliancefrihed gør på Socialdemokraterne.«

14 dage inde i krigen slog statsminister Magdalena Andersson fast, at Sverige ikke ønskede at blive en del af NATO. Nu – blandt andet efter at Finland tidligt i processen lagde op til at blive en del af alliancen – har Magdalena Andersson skiftet holdning.

Det har efterladt et rodet indtryk af statsministeren, forklarer Peter Suppli Benson.

»Sverige har erkendt, at hvis Finland går med, kan de ikke stå alene. Men Magdalena Andersson har ikke for alvor fået ros for sin håndtering af situationen.«

Samtidig er hun leder for et parti, der historisk har slået sig op på et alliancefrit Sverige.

»Derfor gør det ondt, at partiet nu beslutter at gå den anden vej. Selvom man rationelt kan se logikken, er følelserne styrende. De følser er nu smidt ud med badevandet.«

Onsdag kan blive dagen

Alle partier i Riksdagen undtagen Vänsterpartiet og Miljöpartiet støtter et NATO-medlemskab.

Efter debatten i Riksdagen skal regeringen mødes for endegyldigt at vedtage opbakningen til en ansøgningsproces.

Inden dagen er omme vil Sverige principielt være klar til at indsende en officiel ansøgning om medlemskab af NATO.

»Det ventes, at Finland og Sverige sammen vil indsende deres ansøgning, da dette vil sende et stærkt signal. Det vil formentlig ske onsdag, idet Finland også skal have afsluttet ansøgningsprocessen,« siger Peter Suppli Benson.