Bekymring i Europa over voksende smitte: Nu rammer restriktioner lokalt

Briter, belgiere og spaniere griber til indførelse af regionale restriktioner for at få nye smitteudbrud under kontrol.

 
Flere lande i Europa oplever i øjeblikket en stigning i antallet af smittede med coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg, Caroline Nørkjær. Fold sammen
Læs mere

Briterne har med øjeblikkeligt varsel indført nye karantæneregler for flere end fire millioner mennesker i Nordengland. I Danmark er det Ringsted, der giver grund til bekymring, efter at coronasmitte har ramt et slagteri. Island prøver gældende fra i dag at stoppe ny smitte med krav om mundbind. I det nordvestlige Belgien indfører borgmestre lokale restriktioner.

Nye smitteudbrud i en række europæiske lande har bragt karantæne og restriktioner tilbage på den europæiske dagsorden. Efter en længere periode, hvor politikere har talt om mulighed for nye lempelser, mens værtshuse, restauranter og frisørsaloner er blevet genåbnet, er der nu voksende bekymring på regeringskontorer fra London, Paris og Berlin til Bruxelles, Reykjavik og Madrid.

Den danske regering har netop åbnet for rejser til og fra Sverige, men tendensen i Europa går i den modsatte retning: mod nye nedlukninger. I modsætning til tidligere vælger man flere steder nu regionale løsninger i stedet for at inkludere hele landet.

Forbud mod at mødes

I Storbritannien betyder hasteindførte restriktioner gældende fra natten til i dag, at befolkningen omkring Manchester i Nordengland ikke må mødes privat med personer fra andre husstande, oplyser BBC. Der er særlige undtagelser for folk med behov for pleje.

De nye karantæneregler gælder for et større område dækkende Manchester og byer som Blackburn og Bradford. Det vil fortsat være tilladt at gå på pub og spise på restaurant, men kun i selskab med personer fra ens egen husstand. De nye regler vil også være gældende for Leicester, hvor der vil være tale om en lempelse af de lokalt indførte karantæneregler efter voksende smitte.

I det nordvestlige Flandern har 16 borgmestre med et koordineret indgreb forbudt udendørs og indendørs begivenheder med flere end 100 deltagere, skriver The Brussels Times. Der er indført påbud om, at alle over 12 år skal bære ansigtsmaske eller mundbind offentligt.

Voksende smitte i Frankrig har fået flere byer til indføre nye påbud om at bære maske eller mundbind. Det gælder blandt andet den populære turistdestination Saint-Malo i det nordvestlige Frankrig, oplyser The Guardian.

I Spanien har det catalanske selvstyre indført restriktioner for nattelivet, og Cataloniens selvstyrepræsident, Quim Torra, advarede forleden om, at en ny totalkarantæne kan komme på tale, hvis tendensen med voksende smitte ikke vender.

»Situationen er kritisk, og de kommende dage er helt afgørende. Vi bliver nødt til at stå sammen. Det er et spørgsmål om liv og død,« lød det fra selvstyrepræsidenten.

Krav om mundbind i Island

Den europæiske bekymring over den voksende smitte bliver understreget af nye restriktioner i Island. I maj var islændingene nogle af de første til at lempe restriktioner og blandt andet slå dørene op for diskoteker og barer med op til 200 gæster. På daværende tidspunkt meldte Island, at man havde coronavirussen under kontrol, skriver Ritzau.

Men fra i dag indfører Island en række restriktioner i forsøget på at inddæmme en ny smittespredning i landet. Det indebærer krav om at bære mundbind om bord på færger og indenrigsfly, skriver den islandske regering i en pressemeddelelse.

Ifølge den norske avis VG havde Island torsdag 11 nye bekræftede covid-19-tilfælde. Det er det højeste antal på en enkelt dag siden 19. april.