Afgørelsens time for Boris Johnson: Undersøgelse forventes afsluttet

Premierminister Boris Johnson kan potentielt gå ind i sin sidste uge som leder af Storbritannien. En meget ventet undersøgelse af festerne i Downing Street forventes offentliggjort denne uge – hvis undersøgelsen da bliver offentliggjort.

 
Mens premierminister Boris Johnson beder befolkningen om at tage den landsdækkende nedlukning seriøst, tyder noget på, at regeringen ikke følger sine egne regler. Der ligger nu et massivt pres på Boris Johnson, men er det nok til at få ham til at gå af? Video: Guardian, Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en afgørende uge, der i dag starter for premierminister Boris Johnson.

Hans kamp for at beholde magten kan denne uge nå sin afslutning, da den efterhånden meget ventede undersøgelse af embedskvinden Sue Gray forventes at blive afsluttet denne uge.

Det skriver flere medier, herunder The Times.

Den britiske premierminister beskyldes for at deltage i fester, der blev holdt i regeringshovedsædet på Downing Street, mens landet var lukket hårdt ned under pandemien i 2020. I ugevis har hele landet afventet undersøgelsen, der skal godtgøre omfanget af hans fejl og regelbrud.

Krisen har kostet Boris Johnson store summer på popularitetskontoen på landsplan og i sit eget parti.

En meningsmåling fra YouGov viser, at 73 procent af vælgerne i midten af januar mente, at Boris Johnson gjorde det dårligt som premierminister. I starten af pandemien havde han opbakning fra 66 procent af befolkningen, der mente han ledte landet »godt« ifølge samme meningsmåling.

Andre målinger viser samme tendens: To tredjedele af den britiske befolkning synes ifølge en rundspørge, at Boris Johnson bør stoppe som premierminister.

Utilfredse konservative

Boris Johnson har løbende givet forskellige forklaringer om festerne i Downing Street. I første omgang afviste han, at de skulle have fundet sted. Da der så dukkede beviser op på festerne, afviste at han kendte noget til dem. Da et billede af premierministeren til en af sammenkomsterne dukkede op, lød forklaringen, at han ikke var klar over, at sammenkomsten var en fest, men at han »implicit troede, at dette var en arbejdsbegivenhed«.

Ved et af arrangementerne var der på forhånd sendt en mail ud til alle ansatte i Downing Street med opfordring til at »medbringe egen alkohol«.

Premierministerens tidligere rådgiver, Dominic Cummings, skyder flere dele af Boris Johnsons forklaring ned, da han hævder, at premierministeren flere gange blev advaret om betydningen af festerne.

I sidste uge blev Boris Johnsons dårlige omtale og håndtering for meget for et medlem af Det Konservative Parti. Det konservative medlem af parlamentet, Christian Wakeford, valgte at skifte til Labour på grund af Johnsons »skammelige« opførsel, som forklaringen lød.

Hvis undersøgelsen rejser kritik af Johnson, kan det ende i en mistillidsafstemning. Det kræver dog, at 54 ud af de 360 konservative medlemmer i parlamentet stemmer for det.

På nuværende tidspunkt har 12 konservative medlemmer i parlamentet rejst kritik af premierministeren, men flere afventer Sue Grays undersøgelse før de vil afgøre, hvad de støtter, skriver flere medier.

Offentliggørelse?

Hvis et mistillidsvotum går imod Boris Johnson, skal der findes en ny formand og premierminister.

Og det leder til et afgørende spørgsmål.

Det er nemlig Boris Johnson selv, der har kontrol til at bestemme hvornår og hvilke dele af Sue Grays undersøgelser, der vil blive offentliggjort. Det har rejst kritiske spørgsmål fra oppositionen.

Justitsminister Dominic Raab forklarede ifølge The Guardian søndag, da han gæstede BBC One's Sunday Morning, at han lover »fuld gennemsigtighed«, men fastslog samtidig, at det er op til Boris Johnson at beslutte, hvor mange detaljer af undersøgelsen, der skal frigives til offentligheden.

»Ganske vist vil processen for det være op til premierministeren at bestemme. Men … der vil være fuld gennemsigtighed. Han har sagt, at han vil vende tilbage til parlamentet og komme med en erklæring,« lød det fra Dominic Raab.