Priser på ejerlejligheder falder i København

De nyeste tal for det danske boligmarked viser, at prisen på københavnske ejerlejligheder er faldet trods økonomisk opsving og prisstigninger i resten af landet. Dermed er boligmarkedet i København gået markant tilbage siden 2018, hvor prisen på lejligheder toppede.

Trods prisfaldet på københavnske ejerlejligheder sikrer det økonomiske opsving en fremgang på det danske boligmarked. Den globale økonomiske situation kan dog gå ud over markedet, herunder også ejerlejlighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

De nyeste tal for Boligsidens markedsindeks for maj måned viser på mange måder et boligmarked, der er præget af sunde prisstigninger og udviklinger. Dog står det lidt slemmere til, hvad angår det københavnske marked, mere specifikt på ejerlejligheder.

Det fortæller Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, til Berlingske.

Ifølge ham er det mest slående ved de nye tal, at opsvinget på boligmarkedet fortsat er i live, og at huspriserne er moderat stigende på landsplan generelt set. Men det samme kan ikke siges for det københavnske marked for ejerlejligheder.

Her er prisen på ejerlejligheder nemlig faldet med 0,4 pct. fra april til maj. Dermed ligger det samlede prisfald for ejerlejligheder i København på 1,4 pct. sammenlignet med forrige år, hvor den samlede pris toppede.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig betyder det også, at den gennemsnitlige ejerlejlighed på 80 kvm i København er faldet med godt 45.000 kroner i pris siden toppen.

»Dagens tal rummer i det hele taget ikke så mange opløftende nyheder for det københavnske marked for ejerlejligheder. Således var der heller ingen bedring at spore i hverken tallene for de gennemsnitlige salgstider eller prisnedslag,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Positiv cirkel i farezonen

Dagens tal ændrer derfor heller ikke ved Christian Helligsøe Heinigs forventning om, at priserne på ejerlejligheder i København kan sive yderligere gennem 2019 – også set i lyset af et fortsat pænt boligudbud og en handelsaktivitet, der er kommet noget ned i gear sammenlignet med de forgangne år, fortæller han.

Dog understreger han, at det økonomiske opsving og atter nye bundrekorder for realkreditrenterne er medvirkende til at sikre den overordnede fremgang på boligmarkedet. Og de stigende boligpriser løfter boligejernes friværdier, som er steget med mere end 650 mia. kr. siden 2012. Det understøtter igen det private forbrug og aktiviteten i dansk økonomi, siger Christian Helligsøe Heinig.

Men der er stadig en hage. Den positive økonomiske cirkel inden for boligmarkedet er nemlig i farezonen for at blive brudt i takt med stigende usikkerhed om styrken af det globale økonomiske opsving, og hvis den globale økonomi for alvor bremser op, vil det også ramme negativt ind på en lille åben økonomi som den danske, siger Christian Helligsøe Heinig.

Som boligejer skal man under alle omstændigheder på nuværende tidspunkt ikke tage sorgerne på forskud.

»I første omgang er vi stadig moderat optimistiske på økonomiens vegne og ser ikke en recession lige rundt om hjørnet. Vi venter derfor også en fortsat behersket prisfremgang på boligmarkedet i år og til næste år,« fortæller Christian Hilligsøe Heinig.