Tips til det private »bankrøveri«: Sådan optimerer du bankskiftet

Podcasten »Dine Penge« ser på de overvejelser, du skal gøre dig, hvis planlægger at skifte din nuværende bank ud med et bedre tilbud.

Danskerne er generelt meget loyale over for deres bank – men det kan ikke altid betale sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danskerne er generelt meget loyale over for deres bank. Hverken skandaler om skattely, hvidvask eller udbytteskat får os til at pakke vores konti sammen og finde et nyt hjem til vores privatøkonomi. I årets første seks måneder er der eksempelvis godt 13.000 privatkunder, som har forladt Danske Bank i kølvandet på en af verdenshistoriens største hvidvasksager. Ud af mere end en million kunder, vel at mærke.

Men det er ikke altid, det betaler sig at være loyal – tværtimod kan et bankskifte for nogle vise sig at være mere lønsomt.

»På det økonomiske plan kan mange forbrugere – afhængigt af, hvor stor ens privatøkonomi er – tjene 10.000-15.000 kr. årligt på at skifte bank. Det er dumt ikke at få gjort noget ved det. Og på det samfundsmæssige plan er det rigtigt godt, hvis der er lidt konkurrence på bankmarkedet, og forbrugerne er med til at holde priserne i ro ved at skifte bank, når de synes, de bliver for høje,« lyder det fra Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, i podcasten »Dine Penge«.

Find alle episoder i podcast-appen fra iTunes i App Store, Google Play – eller hvor du ellers lytter til dine podcasts.

Du kan altså med fordel se din bankforretning efter i sømmene og orientere dig om låneomkostninger hos de forskellige banker. Du kan endda også få bedre ordninger på din bankpension ved et bankskifte.

»Når vi taler pension, er der mange, der ikke lægger mærke til omkostningerne ved pensionsordningen, fordi den står og passer sig selv. Men det betyder rigtigt meget for, hvad der kommer til at stå på kontoen til sidst,« forklarer seniorøkonomen og understreger, at du ikke bare får tilbudt en lavere rente, medmindre du selv gør noget ved det:

»Det vil være naivt at tro, at banken ringer til dig og siger: »Vi vil gerne sætte priserne ned på dine finansielle indkøb«.«

Banken kan forhandles med

Hvis du går med overvejelser om at skifte bank, skal det ikke være det praktiske, som holder dig tilbage fra at tage skridtet. Det er ifølge Morten Bruun Pedersen en nem proces, når først du har fundet den bank, du vil skifte til. Til gengæld påpeger han nogle ting, du bør være opmærksom på både før og efter, at du takker ja til din nye bank.

»Det hjælper ikke noget, at man får et godt tilbud, som resulterer i nogle produkter, man egentlig ikke har brug for. Hvis man får et tilbud, som kræver at man får en ekstra pensionsordning, så skal man jo overveje om man vil det. Og så skal man løbende følge med i, hvordan renter og gebyrer udvikler sig. Det er ikke noget, der står stille, fordi man én gang har indgået en aftale.«

Men hvis du overordnet er glad for bankens service, behøver du ikke at skifte bank for at opnå førnævnte fordele, eksempelvis en lavere rente. Du kan også forhandle med din egen bank først, lyder det fra Morten Bruun Pedersen:

»Du kan indhente et tilbud fra en ny bank og gå ned til den nuværende bank og sige: Kan I matche det her? Det er nemlig rigtig tit, at de kan det.«

Find alle episoder i podcast-appen i App Store, på Google Play – eller hvor du ellers lytter til dine podcasts.