Spændingen stiger: Alle er klar med rekordlån – men til hvilke priser?

Alle realkreditinstitutterne er klar med rekordlave faste renter på 0,5 procent på realkreditlån. Nu samler spændingen sig om kursen – og dermed restgælden – for de boligejere, der optager lånet.

Renterne falder og medfører nye låneserier fra torsdag i denne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Allerede i fredags tikkede den første fondsbørsmeddelelse ind med rekorden: Fastforrentede obligationslån over 30 år til boligejere med en rente på kun en halv procent. Nu er de fire største realkreditinstitutter klar med de rekordlave renter, og de kan optages fra torsdag.

Dermed samler spændingen sig om den kurs, som lånene kan optages til. Og med andre ord hvor stort et kurstab boligejeren får ved optagelse af de nye lån. I Totalkredit oplyser afdelingsdirektør Lars Boe, at kursen på torsdag forventes at blive på 96 – og dermed inden for det, som bliver betragtet som en tommelfingerregel ved optagelse af realkreditlån.

I Realkredit Danmark estimerer cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig åbningskursen på torsdag til at blive 95,5, og det vil i forhold til det tilsvarende lån til en procent i rente give følgende ændringer pr. lånte million kroner:

  • Restgælden vil blive 1.075.000 – 43.000 kroner højere
  • Månedlig ydelse efter skat falder 49 kroner til 3.469 kroner
  • Månedligt afdrag stiger med 304 kroner til 2.775 kroner

Men kursudviklingen efter åbningen af lånene er svær at forudse. Handelskrigen mellem USA og Kina, en halvsløj økonomi over hele verden og en stigende politisk usikkerhed kan sende endnu flere penge efter obligationer og presse renten endnu længere ned.

Fra centralbankerne er der også signaler om, at renten skal ned. Chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen påpeger i sin seneste renteprognose, at de forværrede vækstudsigter i sidste uge fik den amerikanske centralbank (Fed) til at sætte renten ned for første gang siden slutningen af 2008 – og måske mere vigtigt at signalere yderligere rentenedsættelser på vej.

»I alt forventer vi, at den amerikanske centralbank vil nedsætte den ledende rente med yderligere trekvart procentpoint frem mod midten af næste år,« skriver han.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har også kig på de forværrede vækstudsigter og den aftagende inflation. Men fremfor en konkret rentenedsættelse har banken signaleret, at den er klar til at levere en større pakke – formentlig i midten af september – med en rentenedsættelse og en genstart af programmet for opkøb af obligationer.

Foruden det traditionelle fastforrentede lån over 30 år med rekordlav rente har rentefaldet også medført, at Nykredit åbner et nyt 15-årigt fastforrentet lån til nul procent, og at Jyske Realkredit har åbnet et tiårigt lån med fast negativ rente over ti år.